От днес социалната мрежа Фейсбук започна да информира потребителите дали са сред 87-те милиона души, с чиито лични данни е злоупотребила консултантската компания Cambridge Analytica, предаде Би Би Си.

На потребителите ще бъдат изпращани два вида съобщения. Едните са предназначени за профилите, които са попаднали в масивите с данни на консултантската компания, другите са за незасегнатите от дейността й.

Всички общуващи чрез Фейсбук ще могат да получат информация за приложенията, които са имали досег с профилите им, и за това какви лични данни са достъпни за, екипите, управляващи тези приложения.

Фейсбук въвежда нови мерки срещу троловете в мрежата

Фейсбук въвежда нови мерки срещу троловете в мрежата

Проверка на рекламодатели и модератори…

Фейсбук временно блокира и компанията Cubeyou, която беше заподозряна, че събира информация в социалната мрежа не само с цел провеждане на академично изследване, но и с комерсиални цели.

Това е ставало чрез анкетата You Are What You Like (известна също като Apply Magic Sauce).

Cubeyou е разследвана във връзка с информация на телевизионния канал CNBC, че при функционирането на You Are What You Like се нарушава поверителността на личните данни на потребителите. Управата на компанията твърди, че спазва правилата на Фейсбук и че е информирала социалната мрежа за характера на своята дейност - с академична и с комерсиална насоченост.