Филипинското външно министерство обвини Китай, че е нахлул във водите му след инцидент с военни кораби на двете страни на спорна плитчина в Южнокитайско море по-рано тази седмица, съобщава "Ройтерс".

Министерството на външните работи заяви, че твърдението на китайската армия, че филипински военен кораб е "незаконно навлязъл" във води близо до плитчината Скарбъроу "няма правно основание и служи само за повишаване на напрежението" в спорния воден път. "Китай е този, който нахлува във филипинските води", се казва в изявление на външното министерство.

И Филипините, и Китай предявяват претенции към плитчината Скарбъроу, но тя остава под контрола на Пекин, откакто я заграбва от Манила през 2012 г.

Филипините обявяват Китай за "агресор", който разпалва напрежението в Южнокитайско море

Филипините обявяват Китай за "агресор", който разпалва напрежението в Южнокитайско море

Двете страни продължават да се обвиняват взаимно за морски инцидент

Външното министерство в Манила обяви, че плитчината, която нарича "Бахо де Масинлок", е в изключителната икономическа зона на Филипините и страната има суверенни права и юрисдикция над нея. "Филипините продължават да настояват китайските кораби в Бахо де Масинлок да напуснат незабавно района", заявиха оттам.

Плитчината е разположена на 200 км от Филипините. Тя е част от арбитражен иск, заведен от Манила в международен трибунал. Съдът постанови през 2016 г., че претенциите на Пекин за 90% от Южнокитайско море нямат основание съгласно международното право, но Китай отказа да признае решението.

Президентската канцелария на Филипините обяви днес, че въпросите за Южнокитайско море ще бъдат част от двустранните разговори между японския премиер Фумио Кишида и президента Фердинанд Маркос в петък. Кишида трябва да пристигне в Манила утре за двудневно посещение.

Преди посещението японското министерство на отбраната също обяви доставката на първата радарна система за въздушно наблюдение на филипинските военни като част от договор от 2020 г. между отдела на отбраната на Филипините и Mitsubishi Electric Corp.

Филипините отричат техен кораб да е навлизал незаконно в китайски територии

Филипините отричат техен кораб да е навлизал незаконно в китайски територии

вчера китайската армия заяви, че филипински кораб е "незаконно навлязъл" във води близо до плитчината Скарбъроу в Южнокитайско море без разрешение