Две филипински снабдителни лодки успешно пробиха блокадата, наложена от китайската брегова охрана, в оспорваното Южнокитайско море, за да доставят храна и други доставки на филипинските сили, охраняващи спорната Втора Томасова плитчина, съобщи "Асошиейтед Прес".

Инцидентът стана във вторник, след като кораби на китайската брегова охрана блокираха филипинските съпровождащи кораби в продължение на пет часа близо до плитчината.

Този инцидент подчерта изострящите се териториални спорове в Южнокитайско море, засягащи Китай, Филипините, Виетнам, Малайзия, Тайван и Бруней. Регионът стана фокус на напрежението между САЩ и Китай.

Бреговата охрана на Филипините покани журналисти да се присъединят към корабите им като част от нова стратегия за разкриване на агресивните действия на Китай в региона. Кораб на китайската брегова охрана се приближи опасно близо до една от филипинските лодки, но съпровождащият екипаж избегна инцидента.

След успешната доставка на храна и други материали, всички филипински кораби отплаваха без инциденти. Говорителят на Филипинската брегова охрана осъди блокадата като нарушение на международните разпоредби и обяви, че ще предостави доклад на Министерството на външните работи за възможен дипломатически протест срещу Китай.

Този инцидент идва след предупреждението на САЩ, че ще защитават Филипините, ако бъдат атакувани в Южнокитайско море.

Филипините загрижени за риска от конфликт за Тайван

Филипините загрижени за риска от конфликт за Тайван

Филипините се насочват към засилване на своята сигурност в лицето на нарастващи заплахи в региона