Филипините започнаха репресии срещу нелегалните офшорни хазартни оператори, някои от тях управлявани от китайски фирми, предаде "Ройтерс".

Причината е, че призивите за забрана на тези дейности се увеличават поради предполагаемите им връзки с престъпни синдикати.

Шефът на хазартния регулатор на страната Алехандро Тенгко заяви, че около 250 до 300 офшорни хазартни фирми работят във Филипините без лиценз, което и около шест пъти повече от 46-те легитимни хазартни оператора в страната. По думите му регулаторът работи заедно с полицията за затваряне на нелегалните офшорни фирми.

От 2016 година индустрията за онлайн игри се разрасна експоненциално, защото операторите се възползваха от либералните закони за игрите във Филипините, за да се насочат към клиенти в Китай, където хазартът е забранен.

Китай облекчи ограниченията за местната игрална индустрия

Китай облекчи ограниченията за местната игрална индустрия

Пекин търси нови приходи

В своя пик филипинските офшорни хазартни оператори (или POGO) наброяваха общо 300 и са наели над 300 000 китайски работници. Но пандемията и по-строгите данъчни правила принудиха мнозина да се преместят или да преминат в нелегалност, обясни още шефът на регулаторът.

Репресиите са отговор на доклади за престъпления, свързани с POGO, като трафик на хора, изтезания, отвличания и измамни дейности като кредитни карти, крипто инвестиции и "любовни измами" - когато престъпниците приемат фалшиви онлайн самоличности, за да убедят жертвите да им дадат пари.

През март, съобщават местни медии, органите на реда са нахлули в съоръжение на POGO в провинция Пампанга, което доведе до спасяването на повече от 800 работници, включително филипински и китайски граждани.

Служители по сигурността също изразиха загриженост относно незаконните POGO, като министърът на отбраната каза, че престъпните синдикати, представящи се за POGO, представляват проблем за националната сигурност. Съветът за национална сигурност също е на мнения, че тези незаконни дейности не трябва да бъдат толерирани.

"Безпокойството е, че трябва да спрем тези синдикални престъпни дейности, действащи извън нашата база, които отслабват финансовото ни състояние, рейтингите на нашата държава (и) корумпират обществото ни", каза днес министърът на отбраната Джилберто Теодоро в изявление.

Регулаторът ще се съобрази с окончателното решение на правителството относно POGO, което може да включва пълна забрана на индустрията.

Алехандро Тенгко посочи, че се очаква правителството да генерира 24,5 милиарда песо (или 417 милиона долара) тази година от такси и данъци от 46 лицензирани POGO, половината от които са китайски фирми.

Загуби за милиарди, след като Китай ограничи онлайн хазарта

Загуби за милиарди, след като Китай ограничи онлайн хазарта

Новите мерки сринаха акции на най-големите в бранша