Затварянето на границата на Финландия с Русия на фона на пандемията с коронавируса спря рязко посещенията на близо 2 милиона руски туристи, които подкрепят местната икономика всяка година, съобщава АП.

Финландия има 1340-километрова сухопътна граница с Русия, пълна с множество пропускателни пункта в една от най-дългите външни граници на Европейския съюз. Тя бе затворена както от Хелзинки, така и от Москва в средата на март.

Като се има предвид продължителността на инфекцията в Русия, има малка надежда границата да бъде отворена за летния туристически сезон във Финландия - и мнозина смятат, че границата вероятно ще остане затворена още по-дълго.

"Определено имаше голям ефект. Просто не бихте си представили, че подобни рискове са свързани с граница през 2020 г.", коментира Петери Терхо, говорител на "Цар Аутлет Вилидж", голяма мащабна търговска зона, обслужваща както финландците, така и руснаците в близост до граничния пункт Валимаа, най-натоварената точка за преминаване между двете страни.

Затварянето доведе до колапс за една нощ на трансграничния туризъм към региона Южна Карелия, входна точка към живописния езерен район на Финландия, който е любим на местните и руските туристи.

Преди всичко, това лишава местния финландски бизнес от приблизително 25 милиона евро всеки месец, а границата остава затворена.

Във Финландия има 6 859 заразени с COVID-19 и 320 загинали, но повечето в столицата Хелзинки и около нея. В района на Южна Карелия, на 250 километра североизточно от Хелзинки, са диагностицирани само 24 положителни случая, като досега няма смъртни случаи.

Русия има над 405 000 заразени, третият по големина брой в света. Отчетени са 4 593 смъртни случая, цифра, която експерти считат за ​​значителна занижена на база истинската ситуация.

"Това е съвсем нова ситуация за всички нас", обяснява Катя Транвилайнен от компанията за развитие на регион Иматра, местна финландска агенция за насърчаване на бизнеса, добавяйки, че регионът на Южна Карелия има 15% ръст в туризма през миналата година. "Ситуацията с коронавируса за съжаление напълно промени посоката."

Въпреки това местните жители остават невъзмутими, предвид дългата история на Финландия да се справя с възходите и спадовете на руския туризъм вследствие на политическите и икономическите катаклизми на съседите си.

Последната криза в туризма, засегнала Южна Карелия е през 2014-2015 г., когато стойността на руската рубла се понижи спрямо еврото. "Изглежда доста зле сега", коментира Марку Хейнонен, мениджър развитие на град Лапенранта, със 73 000 жители, най-големият център в региона. "Но предишните кризи (с руския туризъм) научиха компаниите да се подготвят за нещо подобно."

Районът е домакин на 1,9 милиона чуждестранни туристи миналата година, повечето идващи от Русия за пазаруване на екскурзии или по-дълги почивки, за да се насладят на спа, ресторанти и езерни къщички в район, известен със своята девствена красота.

Лапенранта, ключов център за изделия от дърво има отношения с Русия още когато е основан през 1649 г. Той е само на 20 километра от граничния пункт Нуяма. Оттам са само на 180 километра до руския град Санкт Петербург, чието население от близо 5,5 милиона е колкото цялото население на Финландия.

"Нашият бизнес почти замря. Човек може да каже, че се е стопил за един ден (след затварянето на границата)", каза Мохамад Дарвич, който има магазин за хранителни стоки, продаващ на руски туристи в близост до граничния пункт Нуяма.

Дарвич, който пристига във Финландия от Русия през 1992 г., след като учи в Санкт Петербург, посочва прясна риба, сирене и течност за миене на съдове като най-популярните стоки, купувани от руснаците. Той отваря отново магазина за местни жители и се надява границата да бъде отворена най-късно до октомври "при оптимистичен сценарий".

Позовавайки се на скорошно проучване, Хейнонен коментира, че ако границата остане затворена до края на годината или дори след това, най-лошият сценарий е, че регионът на Южна Карелия ще загуби най-малко 225 милиона евро приходи от туризъм през тази година и рискува да загуби около 900 работни места, голям брой за този регион.

Местните жители сега разглеждат местните или европейските посетители като възможни заместители на изчезналите руснаци тази година.