Няколко членки на НАТО и Европейския съюз обмислят да изпратят войници в Украйна на двустранна основа. Това обяви премиерът на Словакия Робърт Фицо, цитиран от Ройтерс.

Фицо, който отдавна се противопоставя на военните доставки за Украйна и заема позиция, смятана от някои критици за проруска, не даде подробности по темата. Той направи коментара си преди срещата на европейските лидери в Париж.

Фицо подчерта, че не знае каква е целта и какво ще правят войниците там. По думите му Словакия, която е член на ЕС и НАТО, няма да изпраща военни в Украйна. Според него има голям риск от ескалация на конфликта в Украйна.

НАТО достави милиарди долари оръжия и боеприпаси на Киев и обучава украинските сили. Но лидерите на НАТО, включително президентът на САЩ Джо Байдън, подчертаха, че западният военен алианс иска да избегне пряк конфликт с Русия, който може да доведе до глобална война.

По-рано този месец генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг подчерта, че НАТО не е страна в конфликта Русия-Украйна.

Около 20 европейски лидери се събират в Париж, за да изпратят на руския президент Владимир Путин послание за европейска решителност по отношение на Украйна и да противодействат на наратива на Кремъл, че Русия е длъжна да спечели война, която навлиза в третата си година.

Робърт Фицо посочи, че свикването на срещата е показало, че стратегията на Запада за Украйна се е провалила.

Обрат: Словакия обеща военна помощ на Украйна и вече я иска в ЕС

Обрат: Словакия обеща военна помощ на Украйна и вече я иска в ЕС

Роберт Фицо е на посещение в Ужгород