Френската полиция арестува в понеделник повече от 190 души като част от мащабна кампания за борба с наркотиците, която ще продължи. Президентът Еманюел Макрон я определи като "безпрецедентна", съобщава АП.

Иззети са около 25 килограма канабис и над един килограм кокаин, съобщиха от полицията.

Министърът на вътрешните работи Жерал Дарманен каза, че служителите са претърсили резиденции, пътища и магистрали в северните градове Лил, Вилньов-д'Аск и Рубе. 

Дарманен каза, че 15 000 полицаи, жандармеристи и митничари са били мобилизирани. Над 20 килограма неуточнена дрога, 385 000 евро и четири оръжия са иззети през първите три дни на операцията.

Първите претърсвания бяха проведени миналата седмица в южния град Марсилия.

Франция обяви най-високо ниво на сигурност

Франция обяви най-високо ниво на сигурност

Мерки след нападението в Москва

Това идва, докато федералното правителство се ангажира с твърда позиция по отношение на престъпността преди европейските избори в средата на годината. Някои критици свързват неотдавнашните усилия на центристкото правителство да увеличи шансовете си в избирателните секции и да отблъсне заплахата от крайната десница.

Френският министър-председател Габриел Атал съобщи в неделя, че Франция повишава нивото на сигурност на системата Vigiprate до "извънредна ситуация при нападение", което е най-високото ѝ ниво.

Той заяви, че решението е взето, след като президентът свика заседание на Съвета по отбрана и национална сигурност след терористичната атака в Русия, при която загинаха 140 души.