Франция е извършила първото тестово изстрелване на ракета, способна да носи ядрена бойна глава.

Това съобщи в социалната мрежа Х министърът на отбраната Себастиен Лекорню.

Ракетата ASMPA-R е била изстреляна без бойна глава от изтребител Rafale по време на учение "над националната територия в края на полет, симулиращ ядрен въздушен удар", написа Лекорню.

Отделно от това министърът уточни, че учението е било планирано от дълго време. То се проведе ден след като Русия обяви началото на учения с тактически ядрени оръжия в Южния военен окръг, който граничи с Украйна и включва части от нейната територия, анексирани от Москва.

Франция разполага с ядрени сили на въздушно и подводно базиране. Лекорню посочи, че учението има за цел да демонстрира възможностите на авиационния компонент на силите за ядрено възпиране.

През следващите години Франция планира да изразходва 13% от военния си бюджет за ядрените си сили, включително за модернизация на въздушно базираните носители, пише АФП.

От началото на пълномащабното си нахлуване в Украйна Русия неведнъж е заплашвала с ядрени оръжия.

Русия плаши Финландия с последствия при транзит на ядрени оръжия

Русия плаши Финландия с последствия при транзит на ядрени оръжия

Ако това е изборът на финландските власти, тогава те трябва да бъдат подготвени за последствията от този избор, настоя Владимир Ермаков от МВнР на Русия

Френският президент Емануел Макрон неведнъж е заявявал, че по принцип не бива да се изключват никакви средства за предотвратяване на победата на Путин, дори изпращане на войски на западни държави в Украйна.