Френските власти продължиха спорната политика на предишното правителство за разрушаване на незаконните цигански (ромски) биваци и „репатриране" на техните обитатели към Румъния, съобщава „Франс 24".

Два бивака с около 350 души бяха насилствено евакуирани до град Лил, след като имаше подобни операции в Париж и югозападният град Лион.

Властите са решил да върнат 240 цигани обратно в Румъния, пребиваващи в Лион. Това е най-голямата операция, откакто бившият френски президент Никола Саркози загуби изборите през май 2012 година.

Всеки възрастен циганин, проявил желание да се върне в Румъния ще получи по 300 евро, а децата по 150 евро.

Тази политика се критикува от мнозина, тъй като се предполага, че циганите могат лесно да се върнат във Франция с дадените им пари.

Френското правителство харчи огромни суми пари, за да ги върне в Румъния", каза Валериу Николае, основател на Политически център за роми и малцинства в Букурещ. Това е неправителствена организация, която предоставя възможности за работа и образование на младите цигани.

Какво смятате, че те ще направят", каза той за всекидневника Libération. „Като цяло е много по-комфортно да живеят във френско гето, отколкото в румънско. Те ще останат няколко седмици и ще се върнат във Франция", допълни той.

Междувременно Европейската комисия следи отблизо начина, по който френските власти действат при разрушаването на ромски лагери.

Има над 20 хиляди цигани във Франция, като половината живеят в региона на Париж.