Франция заяви в петък, че съжалява за решението на САЩ да се оттегли от 35-странния договор "Открито небе", позволяващ невъоръжени полети за наблюдение над страните членки, въпреки че споделя загрижеността от прилагането на договора от страна на Русия, съобщава "Ройтерс".

Администрацията на САЩ заяви, че Русия многократно е нарушавала условията на пакта. Русия заяви, че САЩ не са предоставили никакви доказателства в подкрепа на това твърдение.

Френското външно министерство заяви в съвместно изявление с Германия, Белгия, Испания, Финландия, Италия, Люксембург, Холандия, Чехия и Швеция, че договорът остава "функционален и полезен".

Русия: Напускането на САЩ на Открито небе ще засегне всички

Русия: Напускането на САЩ на Открито небе ще засегне всички

Кремъл е готов на преговори с Белия дом

Съюзниците от НАТО и други страни като Украйна не искаха Вашингтон да не напуска Договора, чиито невъоръжени прелитания са насочени към укрепване на доверието сред членовете и осигуряване на предупреждение за неочаквани военни атаки.

Представителите на НАТО обсъждат днес бъдещето на договора. Представител на НАТО споделя загрижеността, изразена на срещата на върха на лидерите на съюза през 2018 г., че "избирателното прилагане на Русия" на "Открито небе" подкопава тяхната сигурност.

"По-специално, ние сме обезпокоени, че Русия е ограничила полетите над определени райони", заяви официалният представител.

"Съюзниците продължават да се консултират относно бъдещето на договора и Северноатлантическият съвет се  среща днес, за да обсъди проблема." 

Сенатор призова Тръмп САЩ да не излиза от договора "Открито небе"

Сенатор призова Тръмп САЩ да не излиза от договора "Открито небе"

Тръмп води страната към отстъпване от лидерската позиция, смята Джин Шахин