Френският парламент окончателно прие закона, предвиждащ ограничения за пристигащите в страната роднини и близки на имигранти, съобщи Би-Би-Си.
Законът беше одобрен от Сената със 185 гласа срещу 136, както и от Националното събрание с 282 гласа срещу 235.

Законът предвижда въвеждането на задължителен ДНК тест, чрез който новопристигналите роднини на имигранти във Франция да докажат роднинската си връзка с тях.
Ограниченията ще се отнасят за лица над 16-годишна възраст.

Те ще трябва да положат и тест в собствената си страна, чрез който да покажат, че освен познания по френски език, имат и представа за френската история, култура и ценности.

Според последното проучване в страната 49 % от французите подкрепят бъдещите ограничения за имигрантите, а 43 % от запитаните са против тях.

Новите мерки срещнаха голяма критика във френската общественост. Последният уикенд срещу новия закон по улиците на Париж протестираха стотици граждани.

Същевременно френският министър по имиграционната политика Брис Ортфьо подкрепи приемането на новия закон с аргументите, че подобни мерки съществуват в 12 държави от ЕС.
Протести срещу новия закон са част от протестната вълна, която залива Франция през последните седмици.

Преди дни стачкуваха заетите в транспорта, а днес стана ясно, че френските учители подготвят национален протест.

Стачните действия са провокирани от предвидената от президента Саркози реформа, целяща съкращаването на работещите в държавния сектор с около 23 000 души.