Франция почете паметта на журналистите, полицаите и клиентите на магазина за стоки кашер, убити преди две години от ислямисти, съобщава "Ройтерс". Това бе първата от серията екстремистки атаки, които отнеха живота на повече от 230 души и наложиха да бъде обявено извънредно положение.

В студения ден в Париж, цивилни полицаи, министри и кметът на града запазиха мълчание пред стария офис на списанието "Шарли Ебдо" и други места. За отбелязване на годишнината бяха положени венци от цветя, завързани със синьо-бяло-червени панделки.

Убийствата шокираха света. Те бяха последвани от още атаки, като популярността на президента Франсоа Оланд намаля. Задълбочи се напрежението между светската държава Франция и голямото й мюсюлманско малцинство.

През ноември 2015 г. стрелци и атентатори самоубийци атакуваха места за забавление в Париж и убиха 130 души. Миналата година тунизиец, който се врекъл във вярност на "Ислямска държава", вряза камиона си в тълпа в средиземноморския град Ница. Загинаха 86 души.

Други атаки включват убийството на възрастен католически свещеник в църква и фатално намушкване на полицай.

Почитането на паметта на загиналите днес започна при старите помещения на сатиричното списание. Двама братя, въоръжени с автомати, убиха 11 души на 7 януари 2015 г. Сред жертвите бяха повечето карикатуристи и писатели на списанието.

След това почит бе отдадена на близко място, където полицай бе застрелян от упор от един от двамата стрелци. Двамата братя Саид и Шериф Кауши бяха убити от полицията два дни по-късно в печатница, северно от Париж.

Атаката в "Шарли Ендо" бе последвана от убийството на полицайка, която бе застреляна от поддръжник на "Ислямска държава" Амеди Кулибали. На следващия ден той атакува еврейски магазин край Париж, където уби четирима заложници преди полицията да го елиминира.

Общо 17 души бяха убити в при атаките в "Шарли Ебдо" и магазина за стоки кашер, както и тримата нападатели.