Френската армия не е участвала в последните събития в Буркина Фасо.

Това са съобщили от френското посолство в Уагадугу в събота, цитирани от "Ройтерс".

Изявлението дойде ден, след като президентът Пол-Анри Дамиба беше обявен за свален от власт чрез преврат.

Посолството заяви, че публикува изявление в отговор на съобщения, циркулиращи в социалните медии.

Капитан Ибрахим Траоре, лидерът на военната група, която обяви завземането на властта в Буркина Фасо в петък, заяви в събота, че подполковник Дамиба е във Френска база в предградията на столицата и подготвя ответни стъпки. Съответното изявление на Траоре беше прочетено по държавната телевизия на Буркина Фасо.

"Дамиба намери убежище във френската база в Камбуанс, за да подготви контранастъпление, каза той, цитиран от новинарския портал leFaso. Задачата е да разбие въоръжените сили и да създаде проблеми за сигурността на страната." Траоре призова военния персонал и гражданите да не попадат в капана и да се доверят на новите власти. Той също така каза, че възнамерява да се обърне към "други партньори за борба с тероризма в региона"."

Опит за военен преврат в Буркина Фасо?

Опит за военен преврат в Буркина Фасо?

Местонахождението на президента е неизвестно

Припомняме, че от рано сутринта в петък в столицата на Буркина Фасо Уагадугу се чува стрелба и държавната телевизия спря да излъчва, предизвиквайки опасения за опит за метеж девет месеца след като военен преврат свали президента на страната.

Не e известно къде се намира лидерът на страната подполковник Пол Анри Сандаого Дамиба. Той е изнесъл реч предния ден в град Джибо, в северната част на Буркина Фасо.

Миналата седмица Дамиба беше пътувал до Ню Йорк, където се обърна към Общото събрание на ООН като лидер на преврата в страната, превърнал се в президент. В речта си Дамиба защити своя януарски преврат като "въпрос на оцеляване за своята нация", дори и да е "може би осъдителен" за международната общност.

Превратът в Буркина Фасо дойде след подобни събития в Мали и Гвинея, което засили страховете за сериозно отстъпление на демокрацията в Западна Африка. В нито една от тези страни дошлата на власт хунта не се е ангажирала с дата за нови избори, въпреки че Дамиба каза миналата седмица, че преходът в Буркина Фасо ще продължи още почти две години.

Мнозина в Буркина Фасо първоначално подкрепиха военния преврат, разочаровани от неспособността на предишното правителство да спре ислямисткото екстремистко насилие, което отне живота на хиляди и разсели поне два милиона души. Превратът обаче не доведе до затихване на това насилие. По-рано този месец той пое и поста на министър на отбраната.

Лидерът на преврата в Буркина Фасо се закле като президент

Лидерът на преврата в Буркина Фасо се закле като президент

Подполковник Дамиба поведе военен преврат миналия месец срещу избрания президент Каборе