Германия трябва да реши през следващите седмици относно предложенията на Франция за засилване на интеграцията в еврозоната. За това настоя френският финансов министър Бруно льо Мер, цитиран от "Ройтерс".

Германия и Франция постигнаха съгласие през юни за общите насоки за по-тясна интеграция в еврозоната въз основа на предложенията на френския президент Еманюел Макрон, включително плановете за съвместен бюджет на еврозоната.

Целта беше подробностите да се изяснят до края на годината, но Берлин е все по-разколебан по ключови въпроси като плановете за данък върху интернет гигантите.

Франция натиска за налагане на цифров данък в ЕС за технологичните гиганти

Франция натиска за налагане на цифров данък в ЕС за технологичните гиганти

Включително Google, Facebook и Apple

"Време е Германия да отговори на предложенията на Еманюел Макрон, време е Германия да вземе решение по въпросите, свързани с бъдещето на Европа", изтъкна Льо Мер по време на френско-германска бизнес конференция в Париж.

"Сега има само едно предизвикателство за следващите поколения, което е изграждането на суверенитета на Европа между САЩ на Доналд Тръмп и Китай на Си Цзинпин", добави той.

Льо Мер заяви, че по-конкретно е необходимо споразумение за защитен механизъм за лоши банкови кредити, за по-нататъшно укрепване на банковия и капиталовия пазар на еврозоната, като същевременно се постигне напредък по плановете за съвместния бюджет.

"Тези решения не трябва да се вземат в рамките на шест месеца, те трябва да бъдат взети за шест седмици", подчерта френският финансов министър.

Той също така каза, че срещата на финансовите министри на страните членки на ЕС през декември ще бъде последният шанс да се вземе решение за данъка за интернет гигантите и че Франция няма да предлага допълнителни отстъпки.

Нетърпелив да убеди Германия да подкрепи данъка, Бруно льо Мер предложи по-рано тази седмица данъкът да влезе в сила чак през 2020 г. в случай, че по-широк налог между страните от ОИСР не бъде наложен до тогава, както е планирано.