В понеделник френското правителство представи план за ускоряване на намаляването на емисиите на парникови газове, като целта е до 2030 г. те да бъдат намалени с 50 % в сравнение с нивата от 1990 г.

Това сравнява АФП.

Пътната карта, представена от министър-председателя Елизабет Борн, включва подробни данни за намаленията в отделните сектори на икономиката - от транспортната индустрия до домакинствата.

Целите - от ускоряване на прехода към електрически автомобили до преминаване на товарните превози от автомобилен към речен транспорт - имат за цел да приведат амбициите на Франция за намаляване на въглеродното замърсяване в съответствие с целта на ЕС за 2030 г.

Досега Франция е намалила емисиите си с 25 % в сравнение с нивата от 1990 г., което изисква нови големи усилия, за да се постигне новата цел от 50 %.

Центристкото правителство на президента Емануел Макрон се пази да не провокира потребителите със скъпи инициативи, тъй като все още има пресни спомени за увеличението на данъците върху горивата и ограниченията за емисиите на автомобилите през 2018 г., които предизвикаха големи протести.

Така нареченият бунт на "жълтите жилетки" срещу Макрон започна в малки и средни градове и в провинцията, където местните жители смятаха, че са наказани да използват автомобилите си, когато нямат на разположение други форми на транспорт.

"Искаме малко от най-малките (замърсители) и много от най-големите", заяви пред репортери помощник на Борн, което означава, че около половината от усилията ще бъдат за компаниите, една четвърт за домакинствата и една четвърт за местните администрации.

Загрижеността за изменението на климата се издигна в политическия дневен ред през последните 12 месеца, като през миналата година страната преживя най-горещата си година от началото на наблюденията, в резултат на което реките пресъхнаха, посевите изсъхнаха и се стигна до широко разпространен недостиг на вода.

Рекордната за цялата страна зимна суша през януари и февруари също доведе до опасения за запасите от вода през това лято.

Макрон, който призна, че късно е осъзнал мащаба на екологичните проблеми на планетата, обеща да постави изменението на климата в центъра на втория си мандат, който започна през май миналата година.

Париж с амбиция да качи всички французи на велосипед до 2027 г.

Париж с амбиция да качи всички французи на велосипед до 2027 г.

Френското правителство планира да похарчи два милиарда евро за велоалеи

Той обеща Франция да стане първата голяма държава, която ще се откаже от изкопаемите горива, и даде на Борн допълнителна длъжност за "планиране на екологичния преход".

Но 45-годишният бивш инвестиционен банкер беше подиграван от екологични групи и депутати от Зелените, че действа твърде бавно, и на 11 май той предизвика критики, като призова за "пауза" на законодателството на ЕС в областта на околната среда.

Сред другите развити страни Обединеното кралство има най-амбициозните краткосрочни цели от всички големи икономики, като целта е до 2030 г. емисиите да бъдат 68% под нивата от 1990 г.

Съединените щати са поели ангажимент да намалят парниковите газове с 50-52% до 2030 г. спрямо нивата от 2005 г., докато Германия си е поставила за цел да намали емисиите с 65% спрямо 1990 г.

Властите в Париж започват кампания за чисти води в река Сена

Властите в Париж започват кампания за чисти води в река Сена

Целта е Олимпиадата през 2024 година

Научната група на ООН по въпросите на климата заяви, че светът трябва да намали емисиите с 43% през това десетилетие, за да се вмести в предвиденото в Парижкото споразумение ограничение за глобално затопляне от 1,5C.

Китай и Индия са си поставили дългосрочни цели да станат въглеродно неутрални съответно до 2060 г. и 2070 г., но нямат цели за намаляване на емисиите до 2030 г.