Седемнайсет от 27-те страни-членки на ЕС могат да загубят част от местата си в Европейския парламент от 2009 г.

Общият брой на евродепутатите ще бъде съкратен, а преразпределението на местата между отделните страни-членки е един от проблемите, които трябва да бъдат решени в рамките на широкообхватната реформа в Евросъюза.

Евродепутатите се очаква да представят предложените промени на европейските лидери, които да ги обсъдят на срещата в Лисабон следващия месец,  съобщава RFI.

В момента в ЕП, който заседава в Брюксел и Страсбург, членуват 785 депутати.

Предвижда се това число да бъде съкратено на 750, като всяка страна може да има максимум 96 и най-малко шестима представители в Европарламента.

По силата на промените, предложени от френския консерватор Ален Ламасур и румънския социалист Адриан Северин, само Испания, за която се смята, че не е представена в достатъчна степен, няма да загуби свои места.

Квотата на Германия ще бъде съкратена от 99 на 96, тази на Франция от 78 на 74, Великобритания - 78 на 73 и Италия - 78 на 72.

Испанската квота остава непроменена на 54 членове, а Полша ще загуби трима евродепутати на изборите през 2009 г.

Поляците ще негодуват малко, но цифрите говорят - Испания има 43,7 млн. жители, а в Полша населението е 38,2 млн.

Целта на промените е да се отчетат демографските реалности,каза Ламасур.

Други пет страни-членки - България, Кипър, Естония, Латвия и Люксембург- няма да губят от местата си, а квотите на други четири ще бъдат увеличени - това са Австрия, Словения, Швеция и Малта.

Ламасур призна, че промените могат да предизвика някои силни реакции, но изрази надежда, че "разумът ще надделее".

Ако няма споразумение, всички ще загубят, предупреди той.

По думите му, ако не бъде постигнато съгласие Европарламентът ще бъде реформиран по план от 2005г., който предвижда съкращаване на броя на евродепутатите на 736.