Френските училища ще изискват от всички ученици на възраст над шест години да носят маски за лице в час, заяви премиерът Жан Кастекс в четвъртък преди новото блокиране на коронавируса, започващо в полунощ, съобщава АФП.

Досега маските бяха задължителни само за ученици на 11 и повече години, но Кастекс каза на депутатите в парламента, че са необходими нови усилия "за защита на всички наши деца, учители и родители".

Президентът Еманюел Макрон обяви в сряда, че за разлика от двумесечното блокиране за вируса във Франция миналата пролет, училищата този път ще останат отворени, огромно облекчение за родителите, които трябва да балансират работата от дома с "дистанционно обучение".

Но ресторантите, баровете и несъществени фирми отново ще бъдат затворени поне до 1 декември, а Кастекс заяви, че компаниите ще бъдат притиснати да накарат служителите да работят от вкъщи "пет дни в седмицата".

"Трябва да продължим да работим възможно най-много, но разбира се при строги санитарни условия, които спират разпространението на вируса", ​​каза той и предупреди, че "безработицата и бедността също могат да убиват".

Макрон въвежда втора национална карантина във Франция

Макрон въвежда втора национална карантина във Франция

Той иска и свикване на Европейския съвет...

Професор Жан-Франсоа Делфрайси, имунолог и научен съветник на френското правителство, заяви в четвъртък, че мерките за ограничаване, обявени в сряда заради нарастващия брой случаи на коронавирус в страната, вероятно няма да бъдат отменени до декември.

Имунологът се позова на изявлението на френския президент Еманюел Макрон за намерението си да облекчи ограниченията, когато дневните случаи станат 5000 от 36 000 регистрирани във Франция вчера.

"На 1 декември няма да достигнем 5000 инфекции на ден. Мога да ви кажа веднага днес. Ще ни трябва повече време", каза той в интервю за France Inter и добави, че не може да изключи третата вълна на пандемията.

Според него следващите две или три седмици ще бъдат "изключително трудни за здравната система", тъй като броят на инфекциите скача в цялата страна.

Френски професор: Франция трябва да приеме нова национална блокада

Френски професор: Франция трябва да приеме нова национална блокада

Франция отчита 523 нови смъртни случая за 24 часа и 33 417 нови заразени