Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия е задържала 16 членове на украинската младежка радикална групировка "М.К.У.", които са подготвяли нападения в различни части на Русия, съобщава "Новости".

Специалната операция се е провела в Иркутск, Краснодар, Саратов, Тамбов, Тюмен, Чита, Анапа, Пущино и Переславъл-Залески.

Според версията на руското следствие задържаните "са причастни към насилствени престъпления, пропаганда на екстремизма, както и в подготовката на бомбени атентати срещу административни сгради и въоръжени атаки срещу граждани".

ФСБ на Русия арестува привърженици на украинска неонацистка група

ФСБ на Русия арестува привърженици на украинска неонацистка група

През миналата година нейният лидер призова за терористични атаки в Русия

ФСБ смята, че дейностите им са координирани от Украйна от ръководителя на "М.К.У." Егор Краснов. Той поетапно е набирал нови членове: първо им се е предлагало да изписват екстремистки надписи върху сгради, след това - да се пребиват бездомници или представители на младежки субкултури. Следващата задача е била въоръжено нападение срещу полицай, палеж или взривяване на полицейски участък.

Сега Следственият комитет разполагал с доказателства, че Краснов е склонил един руснак да убие двама. Подробности не се предоставят, следствените действия продължавали.

При обиските от радикалите били иззети хладни оръжия, екстремистки атрибути, данни за извършени и планирани терористични и екстремистки атаки, видеорепортажи за проведени насилствени акции, изпратени до главатаря на групировката, както и кореспонденция с него.

През март в Геленджик и Ярославъл бяха задържани 14 привърженици на "М.К.У.". По време на разпитите те са казали, че са организирали група през 2019 г. "под идеологическото влияние на Краснов", която е изпратила инструкции за извършване на терористични атаки и масови убийства.

През февруари няколко привърженици на "М.К.У." бяха задържани във Воронеж. Тогава ставаше дума за побой над млад мъж, изписване на екстремистки графити по стените на жилищни сгради и публични призиви за екстремизъм.