Страните членки от Г-8 както и няколко други държави дискутират въпроса за предотвратяване опитите на терористите да се сдобият с ядрено оръжие, съобщи Асошиейтед прес.

Срещата, която се състои в момент на повишено световно внимание върху ядрената програма на Северна Корея и Иран, се провежда днес в турската столица Анкара.

Делегати от световната инициатива за борба с ядрения тероризъм се събират в Анкара, за да проведат многостранни преговори, съсредоточени около Пекин и ядрената програма на Северна Корея.

Междувременно Техеран предприе по-мек тон в преговорите относно отправените към него обвинения, че се опитва да разработва ядрени оръжия.

Дипломати от страните от Г-8 - Канада, Франция, Япония, Германия, Италия, САЩ, Великобритания, Русия, плюс Китай, Турция, Казахстан, Мароко и Австралия, имат за цел да осигурят гаранции за контролиране на радиоактивните материали, сигурност на ядрените средства и борба с незаконния трафик, който може да сложи ядреното оръжие в ръцете на терористите.

Ядрените сили Русия и САЩ имат различия в позициите относно дискусията как да бъде спряна ядрената програма в Иран, но са обединени около идеята за усилия за предпазване на атомните оръжия от терористичните групи.