Брюксел трябва да прекрати преговорите с Анкара за приемането на Турция в ЕС. Както заяви външният министър на Германия Зигмар Габриел в публикуваното в понеделник интервю в портала t-online.de, с това е съгласен и лидера на Социал-демократическата партия на Германия (СДПГ) Мартин Шулц, предаде ТАСС.

"Съгласен съм с позицията (на Шулц). Аз също смятам, че почти всички граждани на ФРГ се придържат към виждането, че Турция в нейното положение никога няма да бъде приета в ЕС", заяви Габриел.

Още германци арестувани в Турция

Още германци арестувани в Турция

"Кошмарът продължава"

"Президентът Ердоган въобще не се стреми към това, той го заяви пред мен още преди няколко години", съобщи външният министър на Германия. Според него, "Турция се движи към установяване на авторитарен режим". Окончателният разрив с Европа ще стане, ако се върне смъртното наказание, подчерта Габриел.

Същевременно министърът заяви, че ФРГ не се готви да разтрогва дипломатическите отношения с Анкара, но "значително повишава икономическото давление на Турция".

"Ние никого не призоваваме да се откаже от своите инвестиции, това решение е на компанията, но сега в Турция е съпроводено с рискове", заяви той.