Гръцките власти обявиха 12 служители на дипломатическото и консулско представителство на Руската федерация, акредитирани в Гърция, за персони нон грата, съобщи гръцкото външно министерство в сряда, цитирано от АНА-МПА

"Това е направено в съответствие с Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г. и Виенската конвенция за консулските отношения от 1963 г.", се казва в съобщението.

Руският посланик в Гърция е уведомен за решението, съобщават от гръцкото външно министерство. Руското посолство в Гърция изрази "решителен протест" в сряда във връзка с експулсирането.

Москва ще предприеме ответни мерки във връзка с решението на Гърция да обяви 12 служители на руските дипломатически мисии за персони нон грата. Това съобщи в сряда пред ТАСС официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова.

"Русия ще даде подходящ отговор", каза дипломатът, отговаряйки на съответния въпрос.

Песков: Гоненето на руски дипломати ще затрудни международните отношения

Песков: Гоненето на руски дипломати ще затрудни международните отношения

Това е недалновидно и стъпка, която първо ще усложни комуникацията ни

Припомняме, че от понеделник в координирана акция бяха изгонени десетки руски дипломати от множество държави в ЕС,а от началото на конфликта в Украйна този брой е още по-голям.

Испания, Франция, Италия и Германия са сред страните, които експулсират дипломати от понеделник в координирана акция като отговор на убийствата на цивилни граждани в украинския град Буча. Много страни включително и България изгониха руски дипломати след началото на руската инвазия в Украйна, а балтийските страни понижиха нивото на дипломатическите отношения с Москва и закриха генералните консулства на Русия извън столиците си, като Литва поиска руският посланик да напусне страната.

Западните страни обявиха общо над 300 руски дипломати за персони нон грата - Полша (45), Германия (40), Словакия (35), Франция (35), Италия (30) и други. Съединените щати изгониха съветник-посланика в руското посолство, а също така обявиха 12 служители на руската мисия в ООН за персони нон грата.

Медведев: Гоненето на руски дипломати по света не решава никакви проблеми

Медведев: Гоненето на руски дипломати по света не решава никакви проблеми

Германия обяви, че гони 40 руски дипломати, Франция съобщи, че е решила да изгони 35 дипломати