Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че е важно да се разширят каналите за комуникация с Турция. Това стана по време на посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Атина днес, съобщават турските и гръцките медии.

В съвместната пресконференция на двамата лидери Ципрас подчерта, че Гърция иска да отвори нова глава в турско-гръцките отношения през 2018 г. Той отбеляза, че двамата са се разбрали да започнат обсъждания за мерки по изграждане на доверие с Турция.  

Гърция отряза Ердоган за ревизия на Лозанския договор

Гърция отряза Ердоган за ревизия на Лозанския договор

Договорът определя границите между двете страни

"Ние преживяме критичен период в нашите съседски отношения. Период на напрежение в отношенията на ЕС с Турция, период на тревожни развития в нашия регион, в Близкия изток и в Европа", изтъкнал Ципрас по време на съвместната пресконференция с Ердоган.

"В този период вярваме, че е толкова важно, колкото и досега, да засилим нашите канали за комуникация. Ние можем да постигнем това само въз основа на взаимното уважение", допълнил гръцкият премиер.

От своя страна Ердоган подчертал, че мюсюлманите в Западна Тракия в Гърция дори нямали право да избират свой мюфтия от своята общност.

"Не можете да установите каквато и да е дискриминация срещу турски граждани от гръцки произход. В Западна Тракия обаче дори не е позволено да се пише думата "турски", натъртил турският президент.

Отбелязвайки, че средният доход на турците в Западна Тракия е 2 200 долара, Ердоган изтъкнал: "Стъпки за инвестиции и икономическо развитие не са предприемани, като по тази причина Лозанския договор трябва да бъде актуализиран."

Лозанският договор е сключен през 1923 г. и урежда границите между Гърция и Турция и по-конкретно териториалното разпределение на егейските острови между двете държави. По-рано днес гръцкият президент Прокопис Павлопулос по време на среща с Ердоган отхвърли ревизия и предоговаряне на Лозанския договор.

Засягайки щекотливата тема Кипър, Ердоган посочил, че Турция искала да постигне взаимно решение с Гърция относно проблемите около острова.