Гърция е отзовала посланика си в Чешката република заради последователни „презрителни” забележки от страна на Прага към правителството в Атина. Това съобщава Агенция „Франс прес”, позовавайки се на информация от официални лица.

„Нашият посланик е бил привикан за консултации”, обяснява говорителят на външното министерство Константинос Кутрас.

„Имаше серия от презрителни забележки от чешки официални лица, последните от които бяха от страна на президента”, посочва Кутрас.

Миналата седмица президентът на Чехия Милош Земан казал, че неговата страна ще въведе еврото в първия ден след излизането на задлъжняла Гърция от общата валута.

Той казал също, че е бил „много разочарован”, че разговорите от лятото, за изваждането на Гърция от еврозона не са се осъществили.

Чешки официални представители също са правили презрителни коментари за справянето на Гърция с бежанската криза в Европа, обяснява още говорителят на гръцкото външно министерство.

“Чешката република е член на ЕС също благодарение на Гърция”, каза още той.

Чешката република е една от 10-те държави, които се присъединиха към блока през 2004 г., след като преговорите бяха финализира под европейското председателство на Гърция година по-рано.