Гърция реално се оказва този пропускателен пункт към Европа, който дестабилизира в контекста на миграционния поток Европейския съюз. Това мнение изрази пред БНР проф. Нина Дюлгерова, експерт по международни отношения.

По думите й първият сигнал, че Шенгенската система започва да буксува е от септември месец. За това говорел фактът, че Германия възстанови своя контролно-пропускателен режим с Австрия. Освен това Австрия искала от Гърция, това, което Гърция не можела да реши самостоятелно. Същото важало и за Италия, която не се коментирала. В последните 3-4 години обаче потокът първо бил през Средиземно море към Италия. Сега, съзнателно или несъзнателно, се преместил през турско-гръцко западнобалканското направление, коментира Дюлгерова. Тя отбеляза и факта, че от своя страна Гърция е поставила условие броят на „Фронтекс” да се увеличи до 100.

Проблемът продължавал да стои и за пореден път със засилваща сила се поставял въпросът ще запазим ли шенгенските граници на ЕС, или ще пазим външните граници на ЕС. Това били две различни неща, обясни експертът.

По мнението й не било много добре да се сравняват позициите на Гърция и Италия, защото Гърция била в много тежко икономическо състояние. Тя най-вече е блокирана от исканията на европейските кредитори и от случващото се в момента.

Фактът, че Турция пропуска определени дози мигранти към Гърция, също създавал допълнително затруднение, тъй като още повече дестабилизирал икономиката и политиката на Гърция.

Нина Дюлгерова изтъкна, че не трябва да се говори за шенгенските граници и шенгенската система, тъй като пропускателният режим вече е реалност. Според нея трябвало да се говори за защита на външните граници, които включват България, Румъния, Гърция и Южна Европа. Експертът по международни отношения подчерта, че ако се закрепи форматът на защита само за шенгенските граници, излизало, че тези, които са извън тях реално не са и членове на Евросъюза.