Гръцкото министерство на външните работи излезе с остра позиция във връзка с днешното посещение на президента на Турция в непризнатата от международната общност Севернокипърска турска република.

"Посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган във Вароша, в признатата само от Анкара Севернокипърска турска република, на годишнината от едностранното й и незаконно обявяване, е безпрецедентна провокация", гласи позицията на гръцката страна.

В изявлението се посочва, че това е директно нарушение на резолюции 550 и 789 на Съвета за сигурност на ООН и на решенията на Европейския съвет, както и доказателство за постоянно и все по-голямо нарушаване от страна на Турция на международното право в Източното Средиземноморие.

"Осъждаме това по най-категоричен начин и очакваме за него да се разговаря подробно на предстоящото декемврийско заседание на Европейския съвет", подчертават от гръцкото външно министерство.

Припомняме, днес Ердоган посети окупираната северна част на разделения остров и участва в церемония, посветена на 37-ата годишнина от обявяването на т. нар. Севернокипърска турска република. Той обяви, че в Кипър има два народа и две държави, и че за града-призрак Вароша ще започне "нова ера".

Ердоган пред кипърските турци: В Кипър има два народа и две държави

Ердоган пред кипърските турци: В Кипър има два народа и две държави

На церемония за 37 г. от обявяването на Севернокипърската република...