Гръцкото правителство обяви, че се опитва да забави потока от мигранти към северната си граница с Македония, за да предотврати по-нататъшно струпване на хора там, съобщава БиБиСи.

Сред мерките е ограничаване на фериботния превоз на хора, пристигащи на гръцките острови.

Около 2800 души се бяха струпали на северната гръцка граница с Македония в четвъртък, но кореспондентите предават, че само 100 души са били допуснати да преминат. Лагерът в Идомени е претъпкан над капацитета си, като други хора чакат в близост.

През миналия уикенд Македония забрани влизането на афганистанци през границата си с Гърция. Гневни протести избухнаха на граничните КПП-та и Гърция беше принудена да транспортира стотици афганистанци обратно в Атина.

Хиляди хора продължават да пристигат на гръцките острови всяка седмица, след като са предприели опасно прекосяване на морето от Турция.

Около 2000 души са пристигнали на атинското пристанище Пирея само в четвъртък. Обаче много от тях не могат сега да пътуват на север, като по този начин оставащите мигранти в Гърция се увеличават.  

Гръцкият министър, който отговаря за корабоплаването, Теодорос Дрицас е заявил пред местна телевизия, че планът бил за „контролирано намаляване на движението на бежанци и потока от мигранти от островите към пристанището в Пирея”.  

Целта била да се създадат "нови временни райони за пребиваване в областта Атика и други части на страната за справяне с последиците от затварянето на границата”, уточни министърът.

Три кораба служат като временни хотели за бежанците и мигрантите в продължение на три дни, преди да ги откарат към Пирея.

Припомняме, Гърция отзова посланика си в Австрия в четвъртък на фона на дълбокото разделение сред страните от ЕС заради кризата с мигрантите. Атина критикува други страни от ЕС за неизпълнение на задълженията за справяне с новопристигналите, но не е постигнат напредък по отношение на европейския план за разселване на бежанци от Гърция.

Премиерът Алексис Ципрас заплаши ЕС да блокира всички негови решения по време на срещите на върха, насрочени за следващия месец, ако страните членки не са съгласни да приемат мигранти според квотното разпределение.