Обединяването на „Газпром" и „Нафтогаз-Украйна" може да доведе до промяна в позицията на Русия по проекта „Южен поток".

Това допуска като възможност Валерий Язев, заместник председател на Държавната дума, който оглавява и „Руската газова общност".

Ние не можем да седим и да чакаме години, докато Украйна вземе решение дали ще се обединяваме или не. Затова има срокове, има споразумение за изграждане на Южен поток и ние не можем да нарушаваме договореностите с европейските държави", коментира Язев, цитиран от .

По мнението му преговорите за сливане между „Газпром" и „Нафтогаз" може да отнемат около една година. Самият той отказва да коментира подробности по разговорите, които се водят.

Язев посочва, че макар и инициативата да идва от Русия за процеса на сливане се преговаря и са възможни и междинни варианти.
Руският депутат уточнява, че Русия предлага равноправно партньорство на Украйна.

Припомняме, предложението за сливане на „Газпром" и „Нафтогаз" стана актуална след встъпването на новия президента на Украйна в длъжност.
Тогава Русия отправи предложението си официално, макар че още по време на газовата криза от началото на 2009 година руският премиер Владимир Путин отправи предложение за встъпване на Газпром на територията на Украйна.

Самата Украйна под управлението на Янукович отправи подобно предложение - разширяване на наличната газотранспортна система като алтернатива на строителството на газопровода „Южен поток".

"Южен поток" е руско-италиански проект за 900-километров газопровод с начало в Джубга (Краснодарски район, Русия) и преминава по дъното на Черно море до Варна. Проектът заобикаля Украйна по отношение на транзита на природен газ с доставка към Европа.
На Балканския полуостров се разклонява и достига до Южна Италия през Гърция и Йонийско море и до Северна Италия през Сърбия, Унгария и Словения (с разклонение до Австрия).

Споразумението за изграждане на тръбата бe подписано на 23 юни 2007 г. в Рим между руския „Газпром" и италианската компания „Ени".

През 2008 година България и Русия подписват междуправителствено споразумение за сътрудничество при изграждането на газопровода „Южен поток" през територията на България.