Германия ще изпрати на Украйна седем самоходни гаубици в допълнение към петте артилерийски системи, които холандското правителство вече е обещало, съобщава Би Би Си. Това заяви германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт.

Германското правителство беше подложено на натиск от европейски съюзници, че се забави при предоставянето на оръжия на Украйна и едва в края на миналия месец обяви първата си доставка, включваща танкове Gepard.

Повечето от тежките оръжия, които страните от НАТО са изпратили в Украйна досега, са оръжия от съветско производство, но САЩ и някои други съюзници започнаха да доставят на Киев западни гаубици.

Тежките артилерийски системи, изпращани в Украйна, се наричат ​​Panzerhaubitze 2000 и германските военни ги описват като едни от най-модерните в света, така че 20 украински войници ще трябва да преминат обучение, преди да бъдат изпратени.

Германия разполага само с няколко десетки гаубици в бойно състояние, а седемте, изпратени в Украйна, ще дойдат от запасите за поддръжка.

Германия изпраща зенитни системи Gepard на Украйна

Германия изпраща зенитни системи Gepard на Украйна

Машините ще получат технически подобрения преди да бъдат изпратени