Германската армия е решила да замени застаряващите си системи за противовъздушна отбрана с малък обсег и да помогне за запълването на празнината, която предизвика безпокойство сред съюзниците ѝ от НАТО след анексирането на Крим от Русия. Това обяви говорителят на германското военно министерство, цитиран от "Ройтерс".

Американски и германски военни представители през миналата година установиха нарастващ дефицит на ПВО въоръжаване с малък обсег в Европа, включително способността за отбрана срещу рояк безпилотни самолети или дрони.

"Беше взето решение за започване на процеса за намаляване на дефицита, което ще се случи, когато настоящите ни способности за противовъздушна отбрана с малък обсег излязат от строя", посочи говорителят на германските военни.

Източник, запознат с плановете, е заявил пред "Ройтерс" миналия месец, че подобно решение щяло да проправи пътя за програма за поръчки на стойност 460 млн. евро до средата на следващото десетилетие, като 2 млрд. евро допълнителни разходи са вероятни на по-късен етап.

Като следваща стъпка германското военно ведомство ще определи функционалните си изисквания и след това ще изготви официална стратегия за придобиване на новото въоръжение.

Германия, която е поставена под натиск от новия американски президент Доналд Тръмп да увеличи военните си разходи, също така определи противоракетната отбрана като приоритет в "Бялата книга" през 2016 г. и работи с Холандия за по-добро координиране на въздушната и противоракетната отбрана на НАТО.

Решение за придобиване на ново оборудване за противовъздушна отбрана с малък обсег не се очаква до 2018 г. или по-късно, но германското военно министерство може да добави около 20 млн. евро към бюджета за отбрана тази година, за да финансира първоначалната работа по програмата.

Анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и подкрепата ѝ за сепаратистите в Източна Украйна накара страните членки на НАТО да обмислят подсилване на отбраната на Европа, въпреки че Тръмп даде знак, че иска да подобри отношенията на САЩ с Москва.