Германия настоя властите в Украйна да обяснят, защо са инсценирали убийството на руския журналист Аркадий Бабченко, съобщават германските медии.

Според Киев инсценировката е била необходима, за да бъде осуетено истинско покушение срещу критика на руския президент Владимир Путин. 

"Това са много сериозни обвинения. Затова ще бъде добре украинските власти да ги подкрепят с достоверни доказателства", подчерта говорител на германското правителство.

Кремъл осъди мнимото убийство на руския журналист Аркадий Бабченко

Кремъл осъди мнимото убийство на руския журналист Аркадий Бабченко

Според Кремъл инсценировката е "безчовечна драматизация"

Украинските власти не са разкрили точно защо са инсценирали смъртта на Бабченко освен, че това им е помогнало да приключат случая.

"Опитът за убийство на журналист е и посегателство срещу свободата на словото", заяви говорителят, добавяйки: "Понеже обвиненията са тежки, може да се очаква, разбира се, сега те да бъдат подкрепени с доказателства."

Много хора в германското правителство са били изненадани от начина, по който е станало всичко, изтъкна германският представител.

Бабченко получава украинско гражданство

Бабченко получава украинско гражданство

По-рано днес той за първи път разкри подробности за организираната инсценировка

Той настоя Съветът на Европа и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да използват всичките си правомощия, за да "повлияят на украинските власти медийният климат в страната да бъде нормализиран".