Не трябва да бъдат поставяни нови условия за преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС. Това заяви в Берлин германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от БТА.

Той подчерта, че е ясно договорено и така трябва да бъде - редовен процес на присъединяване според процедурите, които се управляват от ЕС.

"Това са неща, които вече са написани на хартия и не трябва да се появяват други, които се отнасят до двустранната ситуация. Това защитавам и гарантирам", посочи Шолц по повод думите на българския президент Румен Радев, че промените в конституцията са само предварително условие за начало на преговорите на Северна Македония с ЕС.

На съвместна пресконференция с македонския премиер Димитър Ковачевски, който е на официално посещение в Германия, Шолц изтъкна, че промяната на конституцията на РСМ сега е от ключово значение. По негови думи от успеха на този акт "зависят много неща".

Той насърчи Северна Македония да продължи по пътя на реформите и своите ангажименти. "Реформите не са абстрактни искания. Още сега те имат конкретно положително въздействие върху гражданите", отбеляза Шолц.

Скопие: България последна може да ни чете лекции по критериите за членство в ЕС

Скопие: България последна може да ни чете лекции по критериите за членство в ЕС

РСМ била най-подготвеният кандидат в историята на ЕС при започване на преговорите

На свой ред, Ковачевски отново призова депутатите да гласуват за промяна на конституцията, защото в противен случай, вместо да върви към присъединяване към ЕС, Северна Македония може да изпадне в изолация.

Той подчерта, че конституционните промени не са въпрос на идентичността, защото тя е решена в преговорната рамка и в други документи.

"За първи път сме в ситуация, в която нямаме вето отвън, но ветото може да дойде отвътре. Този процес не е на един човек, не е процес на едно правителство или една политическа партия - това е процес, който постига целта на държавата", категоричен бе Ковачевски.

По негови думи целта за евроинтеграцията не може да бъде по-малка цел от политическия рейтинг и политическата кариера на който и да е политик в държавата.

На въпрос дали с новото правителство в България се очаква подобряване на отношенията между двете държави, Ковачевски посочи, че вече има осъществени срещи между министрите на земеделието и на труда и социалната политика и предстоят такива на министрите на външните работи и тези на икономиката.

Жозеп Борел не вижда пречки пред присъединяването на РСМ към ЕС

Жозеп Борел не вижда пречки пред присъединяването на РСМ към ЕС

Той подчерта, че страната отбелязва добър напредък

Според него по този начин е отворен пътят за връщане на позитивния диалог и темите, които са важни за бъдещето и ежедневието на гражданите.

Ковачевски изтъкна, че на региона му трябват политици, които търсят решения, а не такива, които всекидневно критикуват и се занимават с миналото. Политици, които се занимават с миналото, не давали решения.

"На Западните Балкани са нужни политици, които говорят за бъдещето, а бъдещето е политика на добросъседство, добри отношения между гражданите и европейско бъдеще", обобщи той.

Димитър Ковачевски съветва Радев да се занимава със собствените си реформи

Димитър Ковачевски съветва Радев да се занимава със собствените си реформи

РСМ има ясни позиции не само в ЕС, но и в НАТО