Германия ще помогне на Украйна да предостави медицинска помощ за жертвите на войната, като съдейства за изграждането на травматични центрове за ранените, дарява протези и изпраща германски лекари в страната. Това заяви министърът на здравеопазването Карл Лаутербах, съобщава агенция Ройтерс.

"Украйна се нуждае от хуманитарна помощ също толкова спешно, колкото и от нашата военна подкрепа", каза министърът по време на посещение в западноукраинския град Лвов.

Помощта ще включва подпомагане на Германия за доставка на протези, разполагане на 200 лекари в Украйна, организиране на обучение за лечение на изгаряния и свързване на някои болници в Украйна с телемедицинска услуга, се казва в изявление на министерството.

Най-големият производител на изкуствени крайници в Германия, Ottobock, вече води преговори с министерството на здравеопазването за подпомагане на производството и поставянето на протези в работилници за мобилни контейнери и обучение на ортопедични специалисти директно в Украйна, каза говорител на компанията.

"Ottobock има партньори в Украйна и продължава да доставя продукти там, а цеховете за контейнери биха могли да направят доставките възможни навсякъде, където мрежата е била разрушена от война", каза той.

Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че около 290 атаки срещу здравни заведения са били регистрирани от началото на инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари.

Германското правителство е предоставило на Украйна медицинска помощ на стойност около 100 милиона евро (105,76 милиона долара) досега, а здравната индустрия на Германия дари над 100 милиона евро, добави министерството.