Федералното правителство на Германия предупреди своите жители с корени в Русия да не се поддават на пропаганда, докато "машината за дезинформация" на Кремъл се засилва на фона на продължаващата война в Украйна, информира Дойче Веле.

Заместник-говорителят на германското правителство Волфганг Бюхнер каза, че правителството на канцлера Олаф Шолц "умолява рускоговорящите хора в Германия да се информират изчерпателно от националните и международни медии", за да не стават жертва на фалшиви новини за случващото се в Украйна.

В социалните медии и в руските национални издания твърденията на Кремъл, като например, че убийството на цивилни в Мариупол и Буча е инсценирано, добиха широко разпространение в Германия, коментира Дойче Веле.

Историите за хора с руски корени в чужбина, които са били обект на ксенофобски атаки, също може да представляват преувеличение, налагано от Кремъл, предупреди правителството.

"Никой не трябва да дава вяра на циничната и тривиална кампания за дезинформация, водена от руски държавни медии", каза Бюхнер.

Заместник-говорителят на германското правителство каза това един ден, след като около 900 души взеха участие в автомобилно шествие в Берлин, веейки руски знамена и протестирайки срещу "антируската дискриминация" в страната.

"Това е войната на (руския президент Владимир) Путин", каза говорителят на правителството. "Не война на руския или украинския народ. Германските разузнавателни служби са много бдителни в този случай."

Атаките срещу руски и украински мигранти в Германия са се увеличили от началото на руската инвазия в Украйна, каза федералният вътрешен министър на страната Нанси Фезер в изявление, цитирано от Ройтерс.

Фезер каза пред Neue Osnabruecker Zeitung тази седмица, че от края на февруари от полицията са били регистрирани 308 антируски престъпления, включително 15 акта на насилие.

"Престъпленията срещу руснаци и руски обекти (в Германия) се увеличават", каза тя.

Около 250 000 мигранти, родени в Русия, и 150 000 души, родени в Украйна, са живели в Германия, преди началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари, която накара повече от 300 000 украинци да избягат в Германия.

Нападенията срещу украинци също са се увеличили, каза Фейзер, като от края на февруари са регистрирани 109 престъпления, включително 13 акта на насилие довели до телесна повреда. Повечето престъпления са имуществени щети, обиди и словесни заплахи.

"Не трябва да се позволява на този конфликт да се промъкне в нашето общество", каза Фезер. "Трябва да напомним на хората, че това е престъпната война на Путин. Това не е войната на хора с руски корени, които живеят тук, в Германия."

Оценките за това колко хора говорят руски език в Германия варират драстично, често въз основа на това дали става дума за хора, чийто първи език е руски, или хора, които говорят руски, но се смята най-общо, че между 3 и 6 милиона рускоговорящи хора живеят в Германия. Към 2019 г. приблизително 3,5 милиона германци са мигрирали от бившите съветски републики, включително Русия, Украйна и Казахстан.

Германия още преди руската инвазия в Украйна спря излъчването на руската телевизия RT на немски език, а в последствие, като част от европейския отговор на руската агресия в съседната държава ЕС спря излъчването на финансираните от държавата руски медии RT и Sputnik. В последствие срещу тях бяха наложени и санкции. Социалните мрежи "Фейсбук" и "Инстаграм" не разрешават разпространение на реклами от тях.

YouTube блокира руските медии в целия свят

YouTube блокира руските медии в целия свят

Тази промяна влиза в сила незабавно