Руската инвазия в Украйна ще приключи с военно поражение заради широката подкрепа на Запада за Киев. Това прогнозира германският министър на икономиката Роберт Хабек, цитиран от ДПА.

Никой не подозираше, че 2022 г. ще приключи по този начин, заяви той и добави, че руският президент Владимир Путин губи войната на бойното поле заради оръжията, които украинската армия получава от Европа, НАТО и САЩ и които използва "умело, стратегически, разумно и героично".

Аз съм за това Германия, заедно с останалите съюзници, да подкрепи Украйна по такъв начин, че тя да спечели войната, подчерта Хабек, който се застъпваше за доставки на оръжия за Киев още преди началото на войната.

Украйна: Войната е в задънена улица, Русия ще обяви нова мобилизация

Украйна: Войната е в задънена улица, Русия ще обяви нова мобилизация

Шефът на украинското разузнаване засега не вижда заплаха от войските в Беларус

След избухването на военния конфликт Берлин беше остро критикуван заради първоначалното си нежелание да изпрати оръжия на Украйна. Въпреки това, противно на принципите, утвърдени с десетилетия, левоцентристкият канцлер Олаф Шолц обяви отмяна на забраната за доставки на оръжия за зони на военен конфликт.

Оттогава за Украйна бяха одобрени оръжейни доставки за 2,24 млрд. евро, които включват самоходни противовъздушни установки, самоходни гаубици, реактивни системи за залпов огън и системата за противовъздушна отбрана IRIS-T.

Хабек, който е и заместник на Шолц, подчерта, че е сигурен, че Германия и нейните западни съюзници ще продължат да изпращат нови системи и да оказват допълнителна подкрепа за Украйна. Той обаче уточни, че Берлин няма да действа едностранно.

Германия пресече червената линия с доставките на оръжие за Украйна, предупреди Русия

Германия пресече червената линия с доставките на оръжие за Украйна, предупреди Русия

Москва напомня историческата отговорност на Берлин пред руския народ