Властите в Германия въведоха граничен контрол за влизащите в страната, включително и от държавите от Шенген.

Мярката, която влезе в сила от вчера, 7 юни, се взима във връзка с започващото след седмица Европейско първенство по футбол и притесненията на властите от влизане на агресивни футболни хулигани или ислямистки екстремисти. Европейското първенство по футбол ще се проведе от 14 юни до 14 юли в 10 германски града, а мерките на границата са със срок до 19 юли.

Мерки се прилагат не само на летищата, но и по железопътните линии за влизане в страната, както и по сухопътните граници, предупреждава Der Standard.

"Нашето внимание ще бъде фокусирано в сферите от заплахи от ислямски тероризъм, хулиганство и кибер атаки", заяви Нанси Фезер, вътрешен министър на Германия.

Споразумението на Шенгенското пространство дава право на страните да въвеждат временни погранични проверки на национално ниво, въпреки това има редица критики по отношение на извънредни мерки, с аргумента че те подриват самата идея за свободна търговия и безвизово придвижване в Европейския съюз. Въпреки това германските власти предпочетоха да не рискуват и да се възползват от възможността да засилят мерките по границата.

Властите призоваха всички пътуващи, които в близките седмица смята да пресичат границите на Германия, да имат предвид допълните мерки по контрол и да предвидят това във времето си за придвижване.

Освен това допълнителни полицейски патрули са предвидени за градовете, в които ще се проведат футболните мачове. Специално внимание ще се отдели не само на стадионите, но и за концертните зали, големи търговски центрове, както и жп и автогарите.

За тази цел в помощ на германските полицаи ще се включат над 500 полицаи от чужбина.