Представителите на Социалдемократическата партия в Германия (СДПГ) са поискали да бъде направена промяна в конституцията на Германия, с която конституционно да се закрепи приетото от правителството на канцлера Ангела Меркел решение за отказ от атомната енергетика към 2022 година, съобщава Die Welt.

„Ако конституционно се запише, че използването на атомна енергетика в Германия след 2022 година става невъзможно, то това ще стане неоспоримо задължение на енергийните концерни", е заявил секретарят на парламентарната фракция на СДПГ в Бундестага Томас Оперман.

Социалдемократите подложиха също на критика отсъствието в предложението на правителството на стъпаловидна схема в плана за отказ от атомна енергетика. Вместо това кабинетът на Меркел смята да разреши работата на всички останали 9 АЕЦ до 2022 година.

Според социалдемократите подобно решение носи технически и политически рискове и ще забави процеса към преход към възобновяеми енергийни източници.

От своя страна премиерите на 16-те германски федерални провинции също се изказаха на заседание днес за постъпателна схема за преустановяване на работата на германските АЕЦ, изтъквайки че всяка от тях трябва да има точна дата на затваряне.

Също така те отклониха предложението на правителството да бъде използвана една от седемте най-стари германски АЕЦ, който в този момент е изведен от експлоатация в качеството на „студен резерв".

В момента в Германия има 17 действащи АЕЦ. Най-старите 7 от тях са изградени до 1980 година. След аварията в японската АЕЦ „Фукушима-1" те бяха изведени от експлоатация за 3 месеца. Осмата неработеща АЕЦ „Крюмел" беше закрита за ремонт още през 2009 година. Съгласно плана за отказ от атомна енергетика тези 8 станции няма да бъдат въведени в експлоатация, а останалите ще работят до 2021-2022 година.