Повече от 1 100 германски полицаи се претърсили 54 жилища, търговски обекти и джамии във Франкфурт и други градове в западната провинция Хесен в ранните сутрешни часове днес и са арестували тунизиец, заподозрян в планирането на нападение. Това обявиха германските власти, цитирани от "Ройтерс".

36-годишният тунизиец е заподозрян в набирането на кадри за терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") в Германия от август 2015 г. и изграждане на мрежа от поддръжници с цел извършване на терористично нападение в Германия, посочи в заявление главният прокурор на Франкфурт.

Отбелязва се, че тунизиецът е бил кандидат за убежище в Германия. Той вече е бил в Германия между 2003 и април 2013 г., като отново влязъл в страната като бежанец през август 2015 г. Той също така бил издирван от Тунис по подозрение в участие в кървавото нападение срещу музея "Бардо" в Тунис през март 2015 г. при което бяха убити 18 чуждестранни туристи и двама местни граждани.

Полицията е извършила обиски във Франкфурт на Майн, Офенбах на Майн, Дармщат, Лимбург и Висбаден, както и в някои други райони. Властите разследват 16 заподозрени на възраст между 16 и 46 години, включително арестувания мъж.

Уточнява се, че плановете за нападение са били на ранен етап и е нямало конкретна цел на нападение.

Вътрешният министър на провинция Хесен посочи, че не е имало каквато и да било непосредствена заплаха: "Предприетите действия не бяха за предотвратяване на непосредствено нападение, силите за сигурност в Хесен се намесиха рано, за да защитят гражданите от заплаха."

Полицаите, участвали в акцията, са успели да "унищожат обширна салафистка мрежа". Салафизмът е ултраконсервативно течение в сунитския ислям.

Германската полиция арестува трима мъже в Берлин във вторник по подозрение, че са имали тесни връзки с терористи от ДАЕШ и че са планирали да пътуват до Близкия изток за бойна подготовка.

В Берлин задържаха трима атентатори

В Берлин задържаха трима атентатори

При разпитите си в полицията те признали