В четвъртък германският висш административен съд постанови, че клането на мъжки пилета може да продължи в птицефермите, докато не се установи метод за определяне на пола на ембриона в яйцето, съобщава АФП.

Според Федералното министерство на земеделието всяка година в Германия се унищожават около 45 милиона мъжки пилета.

"Убийството на пилета е неприемливо от етична гледна точка и трябва да бъде спряно възможно най-скоро", заяви Джулия Клоекнер, министър на земеделието в правителството на Ангела Меркел като добави, че са разпределени 8 милиона евро, за да се намерят алтернативи.

Тестват се няколко метода за изследване на пола на пилешки ембрион, които биха позволили унищожаването на яйцата преди излюпването, но все още не са готови за употреба в промишлен мащаб.

В четвъртък Федералният административен съд на Лайпциг реши, че убиването на мъжки пилета е в съответствие с първия член от Закона за защита на животните, който гласи, че "никой няма право да причинява болка, страдание или увреждане на животни без основателна причина".

Съдията Ренате Филип коментира, че съществува "основателна причина" настоящата практика да продължи, "докато не бъдат готови методите за определяне на пола в яйцето".

Младите мъжки обикновено са осъдени заради техния пол, тъй като се смятат за безполезни в света на животновъдството. В много случаи те са раздробявани механично, обгазявани или смачквани до смърт и се използват като храна за животни.

Също както в предишни два случая, съдът в Лайпциг постанови, че икономическите интереси на яйчната промишленост имат прецедент в близко бъдеще.

Спорът датира от 2013 г., когато Северен Рейн-Вестфалия забрани убиването на мъжки пилета по Закона за защита на животните. Две люпилни обаче оспориха решението на областно ниво, което отнесе въпроса до федералния съд.

Централната асоциация на немската птицевъдна промишленост - ZDG предупреди, че не трябва да прибързано да се забранява убиването на мъжки пилета.

Индустрията също иска да сложи край на неетичните убийства, заяви президентът на асоциацията Фридрих-Ото Рипке, но първо трябва да се намери масов метод за идентифициране на пола в яйцето.

Планетата на пилетата - символ на настоящата геоложка епоха

Планетата на пилетата - символ на настоящата геоложка епоха

Домашните животни са по-голямата част от животинските видове на сушата, оформяйки естествения свят