Германската разузнавателна служба - BfV информира за профили в социални мрежи, които според тях са фалшифицирани от китайското разузнаване, за да събират лична информация за немски официални лица и политици, съобщава "Ройтерс".

Разузнавателна служба BfV предприе необичайни действия, разкривайки индивидуални профили, като твърди, че са фалшиви и предупреждава държавните служители за риска от изтичане на ценна лична информация чрез социалните мрежи.

"Китайските разузнавателни служби са активни в мрежи като LinkedIn и се опитват известно време да извлекат информация и да намерят разузнавателни източници по този начин", включително претърсват данните за навиците на потребителите, хобита и политически интереси.

Деветмесечни разследвания са открили, че повече от 10 000 немски граждани са били потърсени на професионалния сайт на LinkedIn чрез фалшиви профили, прикрити като консултанти, учени, човешки ресурси и "хедхънтърс", съобщава BfV. "Може да има голям брой цели и фалшиви профили, които все още не са идентифицирани", добавиха те.

От Пекин, говорителят на китайското външно министерство Лу Канг заяви, че обвиненията са безпочвени. "Надяваме се, че съответните германски организации, особено правителствените служби, могат да говорят и да действат по-отговорно, а не да правят неща, които не са от полза за развитието на двустранните отношения", коментира Лу Канг.

Сред фалшифицираните профили, чиито подробности са публикувани, са "Рейчъл Ли", идентифицирана като "хедхънтър" в "RiseHR", и "Алекс Ли", "Ръководител проекти в Център за китайско-европейските проучвания и изследвания".

Много от профилните снимки показват стилни и визуално привлекателни млади мъже и жени. Снимката на "Летисия Чен" например, управител на "Китайски център за международна политика и икономика", е вета от онлайн моден каталог, коментират служители.

Преглед на профилите показва, че някои от тях са свързани с висши дипломати и политици от няколко европейски държави. Няма начин да се установи дали контактите са се осъществили извън първоначалното "добавяне" в социалните мрежи. 

Предупреждението отразява нарастващата загриженост в европейските и западните разузнавателни кръгове, за китайски тайни дейности в техните страни, както и предупрежденията на Централното разузнавателно управление-ЦРУ на САЩ за опитите на службите за сигурност на икономическите гиганти да наемат граждани на САЩ като агенти.

BfV кани потребителите да се свържат с тях, ако видят профили, които изглеждат подозрителни.