Класифициран документ на германската Федерална разузнавателна служба (BND) показва, че войски на Кремъл са подкрепяни от десни екстремистки групи, пише германският седмичник Der Spiegel.

Владимир Путин оправда нахлуването в Украйна с "денацификация", макар и терминът да беше използван предимно в началото на войната и сега вече в края на третия месец да е поизоставен.

Според германското разузнаване руските "дясноекстремистки и неонацистки" групировки, които се сражават в Украйна, са подразделения на Руското имперско движение и групировката "Русич".

Поверителният доклад е изпратен до федералните министерства през изминалата седмица. Според него поне две групи с дясно екстремистки настроения участват в боевете в Украйна.

Една от тях е наречена "Руска имперска лига", но в доклада се уточнява, че става дума за Руския имперски легион, паравоенно подразделение на Руското имперско движение (РИД). В доклада се споменава и групата "Русич". И двете групировки се сражаваха на страната на Русия в Донбас през 2014 и 2015 г.

Не се посочва броят на бойците, които се сражават в Украйна.

Сътрудничеството с тези групи довежда до абсурд заявената от Кремъл причина за войната - така наречената "денацификация" на Украйна, посочва Spiegel.

Руската редакция на BBC разказва още какво е известно за тях.

Докладът цитира пост на ръководителя на Руския императорски легион Денис Гариев в Telegram: "Ние определено подкрепяме ликвидирането на сепаратисткото образувание, наречено Украйна."

Същата публикация е публикувана на 24 февруари и от телеграфния канал на Руското имперско движение, отбелязва Deutsche Welle.

BBC също открива публикацията в канала в Telegram, който от 27 февруари вече е преименуван на "Партизан". Под публикацията има надпис "Ръководител на Центъра за тактическо и огнестрелно обучение на "Партизан" Денис Гариев".

BND посочва, че има и съобщение, където е обявено набирането на бойци с боен опит, завършили учебния център на "Партизан" в Санкт Петербург. Въпреки това не е ясно дали набирането на персонал, започнало на 8 март, е било извършено по искане на руското ръководство или въз основа на консултации с него, отбелязват авторите на доклада.

В руската социална мрежа "Вконтакте" също така има страница на разузнавателната група за диверсия и нападение "Русич" - те наричат себе си "доброволческа единица", която активно участва във въоръжения конфликт в Украйна на страната на сепаратистите от юни 2014 г. до юли 2015 г. По онова време се твърди, че тези бойци са "известни с бруталността си" и с репутацията на "хора, които никога не вземат пленници", пише германското издание.

През 2020 г. Държавният департамент на САЩ включи Руското имперско движение в списъка на международните терористични организации.

В доклада на немското разузнаване се посочва, че заместникът на Гариев е бил убит в Украйна, а самият Гариев е бил ранен. Поне още двама техни сътрудници са били сериозно ранени.

Би Би Си открива съобщение за раняването на Гариев на страницата на център "Партизан" от 19 април. "Нашият командир Денис Гариев, ранен, в крака, костите са непокътнати, евакуиран в Русия, чувства се добре, има намерение скоро да се върне в действие."

През май в Телеграм се появява съобщение за смъртта на заместника на Гариев Денис Некрасов край Изюм.

Според Spiegel групата "Русич"/ "Руско имперско движение" се сражава в Украйна най-късно от началото на април.

В руската социална мрежа "Вконтакте" има страница на разузнавателната група за диверсия и нападение "Русич": те се описват като "доброволно подразделение", което е взело активно участие във въоръжения конфликт в Украйна от юни 2014 г. до юли 2015 г. на страната на сепаратистите. През 2014 г. и 2015 г. нейните бойци стават известни с особената си бруталност" и репутацията си на хора, които "никога не вземат пленници", подчертава от своя страна германското издание Der Tagesspiegel.

В него също така се посочва, че групата участва в бойни операции след руското нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

Какво е известно за участниците?

Според съобщения в медиите членовете на Руското имперско движение преди това са участвали в бойни действия не само в Източна Украйна, но и в Близкия изток.

През 2020 г. BBC писа и за връзки между руски и шведски националисти, включително за двама "атентатори", осъдени за терористични нападения в Швеция, които са били обучени във военен лагер в същия център "Партизан" в Санкт Петербург, организиран от Руското имперско движение.

В Санкт Петербург официално функционира центърът за тактическо и огнестрелно обучение "Партизан", ръководен от Денис Гариев. Нейният аватар на уебсайта и във "Вконтакте" съвпада с аватара на канала "Партизан" в "Телеграм", който фигурира в доклада на БНД.

Във видео интервю от 2015 г., публикувано на страницата на центъра "Партизан", Денис Гариев е представен като "ръководител на центъра за обучение на милицията".

В първите години на конфликта в Източна Украйна, според електронната база данни Kartoteka.ru, той е председател и съосновател на регионалната неправителствена организация ДНС "Резерв - Дружина" в Санкт Петербург, която се помещава на същия адрес като "Партизан"). А през 2018 г. се превръща в ООО "Еврика", която преди това получава държавни поръчки на стойност над 10 милиона рубли от структури на ФСБ, ФСО, МВР, Главната военна прокуратура и други.

Бивши участници във военни операции в Източна Украйна разказаха пред "Фонтанка", че програмата на "Партизан", освен публични занятия по бойна тактика, височинна подготовка, прецизна стрелба и военно-полева медицина, е включвала и непубличен блок - за опитни бойци.

Както пише BBC, програмата за откритиje курсове на центъра "Партизан" до голяма степен съвпада с описанието на обучението, заради което са прочетени осъдителните присъди по нашумялото дело "Мрежи" - общност, обявена за терористична и забранена в Русия.

Един от осъдените по делото алпинистът Юлий Бояршинов, също е преминал обществено достъпното обучение в "Партизан". Тогава адвокатите на защитата обаче не успяват да проверят законността на дейността на центъра.

През 2020 г. Държавният департамент на САЩ добавя "Руското имперско движение" към списъка си с международни терористични организации и включва Денис Гариев и двамата му съмишленици като лидери на РИД в отделен списък със "специално посочени" и блокирани лица.

Тогава руското външно министерство нарече решението на САЩ "неразумно". През 2021 г. Канада също включи РИД в списъка на терористичните организации.

Групата "Русич" и нейният командир Алексей Милчаков също са добавени в санкционните списъци на Канада, отбелязва Deutsche Welle.

А през 2015 г. BBC съобщи как командирите на групата "Русич" Милчаков и Ян Петровски са получили лични карти като членове на Съюза на доброволците на Донбас заедно с командирите на други групи.