По скандален начин главата на Македонската православна църква (МПЦ) архиепископ Стефан се изказва за решението на българския съд по случая Вранишковски.

Стефан намесва и Спаска Митрова, определяйки я в коледно интервю пред медиите като „отпадък, предател и изрод".

"Българският културен клуб" - Скопие реагира остро на изказването, цитирайки точно думите на духовника:

„...Той (владиката Йован Вранишовски) отдавна е по свой начин Спаска за МПЦ и това, което реши Апелативния съд в София, само потвърждава, че винаги получават поддръжка отпадъците, предателите и изродите..."

Припомняме, преди дни Софийският апелативен съд отмени решение на Софийски окръжен съд и отказа да екстрадира архиепископ Йован Вранишковски - глава на Охридската архиепископия. Духовникът беше задържан на 17 ноември 2010 г. на границата с Гърция заради издадена заповед за издирване от Интерпол.

Стефан си позволява да коментира решението на българския съд, заявявайки още, че циркът щял да бъде пълен, ако е бил викнат да се изкаже и „автора на проекта Вранишковски".

От времената на средновековната инквизиция такива злобни нехристиянски думи не са били произнасяни от действащ свещеник, а още по-малко от църковен глава и духовен пастир, категорични са от Българския културен клуб в Скопие.

В изявлението си, разпространено до медиите, от Скопие коментират също така, че скандалното поведение на г-н Стефан идва, след като той безцеремонно присвои за канонично непризнатата МПЦ свещеното име, историческото наследство на Българската охридска патриаршия и архиепископия и си присвои лично светите титли на Охридските архиепископи на България.