Главният прокурор на Украйна Юрий Луценко подава оставката си след като защитник на борбата с корупцията загина след нападение, което полицейските служители са неспособни да разкрият, съобщава АФП.

Катерина Гандзюк, която работи като съветник на кмета на южния град Керсон, почина в неделя в болница, след като бе сериозно ранена при нападение с киселина през юли.

Смъртта й предизвика критики срещу правителството от активисти на гражданското общество, които обвиняват властите, че не са в състояние да приключат разследването и поискаха оставката на главния прокурор и министъра на вътрешните работи.

Парламентът на страната трябва да одобри решението преди то да влезе в сила. Луценко обвини активистите, че оказват натиск върху разследването и има теч на информация, което затруднява разкриването на убийството.

33-годишната Гандзюк напуска дома си рано сутринта на 31 юли, когато мъж излива около един литър киселина върху нея и бяга. Тя веднага е хоспитализирана в тежко състояние, с изгаряния на 30% от тялото, включително горната част на тялото, ръцете и лицето.

Гандзюк бе открит критик на корупцията в правоохранителните органи, особено в полицията. В страната се забелязва увеличение на атаките срещу активисти и работещи срещу корупцията. Европейският съюз и САЩ определят нападеният за неприемливи и призоваха властите да изправят извършителите пред съда.

През 2017 г. тялото на активиста за правата на човека Ирина Ноздровска е открито в река край Киев.

През юли Виталий Олешко, бивш доброволец ​​в бунтовническия украински изток и местен активист е застрелян пред хотел в югоизточния град Бердянск.