Големи сблъсъци с използване на тежко въоръжение са избухнали на границата между Иран и Афганистан между ирански граничари и талибани. Това съобщи афганистанската агенция Aamaj News.

По нейна информация в окръг Кан на провинция Нимруз в Северен Афганистан се водят интензивни въоръжени сблъсъци. Представители на талибаните молят местните жители да напуснат домовете си.

В момента талибаните транспортират бронирана техника към границата, включително и онази, която беше оставена на афганистанска територия от въоръжените сили на САЩ. Освен това и двете страни активно използват артилерия.

Няколко ирански контролно-пропускателни пункта, разположени на афганистанско-иранската граница, са попаднали под контрола на талибаните в резултат на интензивните въоръжени сблъсъци, твърди агенцията.

Според нея става въпрос по-конкретно за контролно-пропускателните пунктове "Дхерис" и "Дост-Мохаммад". Няколко ирански граничари са били взети в плен от талибаните.

Местните жители, следвайки инструкциите на талибаните, са били принудени да напуснат домовете си. 

Въоръжените сблъсъци на границата са апочнали около 17:30 часа местно време (15:00 ч. българско време). Причините за конфликта не се съобщават.