Кандидатът на социалистите в Боливия Луис Арсе вероятно печели президентските избори в страната още на първия тур, без да е необходимо да се провежда балотаж. Това показва неофициално преброяване, с което лявата партия на Ево Моралес е пред завръщане във властта, информира "Ройтерс".

Бързото преброяване на социологическата агенция Ciesmori, огласено от боливийския телевизионен канал Unitel около полунощ, показва, че Арсе е получил 52,4% от валидните гласове, с повече от 20 процентни пункта повече от центристкия си опонент Карлос Меса, за когото са гласували 31,5 процента от избирателите.

Боливия избира президент

Боливия избира президент

Най-вероятно ще се стигне до балотаж

Официалното преброяване беше достигнало само 5% от подадените гласове, а екзитполовете бяха забавени часове след затварянето на избирателните секции, оставяйки боливийците в неяснота относно резултата от изборите. Кандидат се нуждае от 40% от гласовете и 10 процента преднина, за да спечели изборите още на първия тур.

"Всички данни, известни досега, показват, че победата е за Движението към социализъм", изтъкна на пресконференция в Буенос Айрес Ево Моралес, който избра Арсе и съветваше предизборния му щаб.

Арсе, който е бивш министър на икономиката при управлението на Моралес, звучеше уверено, че победата е за него, без открито да претендира, че е победил на собствената си пресконференция малко след полунощ в боливийската столица Ла Пас.

Приключи предизборната кампания в Боливия

Приключи предизборната кампания в Боливия

Изборите за президент са в неделя

"Ще работим и ще възобновим процеса на промяна без омраза", увери Арсе и допълни: "Ще се учим и ще преодолеем грешките, които сме допускали (преди) като партия "Движение към социализма".

Проведени в контекста на продължаващата пандемия от коронавируса, изборите в неделя бяха оценени като тест за демокрация в страната в Андите, след като миналогодишните избори бяха отменени след обвинения за тяхното фалшифициране, което предизвика кръвопролитни протести и доведе до оттегляне на Моралес след почти 14 години на власт.

Жанин Анес, временният консервативен президент, която пое властта през миналата година, каза, че изглежда, че Арсе е победител в изборите и го поздрави.

Социалист предизборно "раздава" пари в Боливия

Социалист предизборно "раздава" пари в Боливия

Считаният за фаворит Луис Арсе обеща по 145 долара срещу глада

Резултатът от изборите, ако бъде потвърден, е наказание за консерваторите в страната и вероятно ще укрепи имиджа на Моралес, социалистически лидер от коренното население, чиято сянка все още e надвиснала над страната, въпреки че живее в изгнание в Аржентина след спорните избори миналата година.

Моралес беше емблематична и дългогодишна фигура във вълната от леви президенти в региона през последните две десетилетия, а изборите в Боливия са лакмус за трайното влияние на левицата в Латинска Америка.

"Изборите са най-важните, откакто Боливия се върна към демокрацията през 1982 г.", заяви по-рано политическият анализатор Карлос Валверде.

В неделя жителите на Ла Пас, град, ярко разделен по класа и раса, гласуваха мирно, но се извиха дълги опашки, целящи да избегнат пренаселеността в избирателните секции. Мнозина бяха казали, че се притесняват, че резултатът от изборите може да доведе до още насилие.

"Надявам се, че всичко ще се развие спокойно и че следващото правителство също така може да осигури решенията, на които се надяват всички боливийци", каза Дейвид Вилароел, докато гласуваше в Ла Пас.