Запознайте се с вероятния победител на президентските избори в Украйна: Владимир Владимирович Путин, пише в своя статия "Политико".

По всякакъв начин политикът от комик Владимир Зеленски ще победи сегашния президент Петро Порошенко в неделя. Проучванията показват печалба със 75% от гласовете.

Но не се заблуждавайте, без значение кой е на първо място, истинският победител ще седи в Кремъл.

Приличащата на карнавал кампания в Украйна с участието на кандидат, който се появява на живо по телевизията в "дебат" със себе си и кандидат, който много избиратели припознават като героя, който той играе в хитов телевизионен сериал, представяйки демокрация в западен стил, което Путин винаги е определял за: фарс.

Малко вероятно е Путин наистина да не се интересува кой печели. Откакто взе Крим от Украйна и е започна да подкрепя сепаратистката война в източната част на страната, неговата цел е да дестабилизира големия съсед на Русия и да го направи неефективен.

Ако последната президентска кампания на Украйна е някаква индикация за нещо, то руският лидер изглежда е успял.

Противно на това, което някои на Запада се страхуват, Зеленски не е марионетка на Кремъл. Украйна няма да започне да обича Русия отново след деня на изборите, нито пък ще се откаже от Крим или източните територии, които подкрепяните от руснаците сепаратисти, се опитват да завземат. Киев също няма да се откаже от западната си ориентация, която е вкоренена в конституцията и подкрепена от огромно мнозинство от населението.

И все пак е вярно, че Зеленски не е този, за който много избиратели го смятат, по простата причина, че не знаят кой всъщност е.

В кампанията, Зеленски се придържа към баналности. Той обеща да спаси Украйна от корупция и да оправи икономиката, като я освободи от лапите на мощните олигарси. Накратко, той обеща да направи за Украйна точно това, което направи неговата телевизионна персона - честен учител на име Василий Голобородко, който става президент.

Това не е случайно. Екипът на Зеленски не се срамува да използва своя телевизионен персонаж в своя полза. Те смесваха кадри от измисления Голобородко с автентично видео от кампанията, напълно размивайки границата между фикция и реалност.

"Хората проектират образа на актьора върху кандидата, който играе президент", обяснява украинският политолог Олексей Харан, обяснявайки, че Зеленски остава "черна кутия" за повечето избиратели.

Това може да звучи малко като друга телевизионна звезда, станала президент. Каквото и да се случва в президентството на Доналд Тръмп, малцина могат да твърдят, че неговите поддръжници не получиха това, което поискаха. Тръмп управлявал със същия дразнещ стил, който го направи известен в "Чирака". Да го обичаш или да го мразиш, Тръмп играе себе си (друг политик, чиято кандидатура Путин харесва).

Съмнително е, че Зеленски, който играе измислен президент в комедия, наречена "Слуга на народа" може да извърши подобен подвиг (мислите на героя на Мартин Шийн в американския сериал "Западното крило").

Това, което притеснява недоволните от актьора е, че избирателите са на път да предадат ключовете на страна с над 40 милиона граждани, които са изправени пред дълъг списък от сериозни икономически и стратегически предизвикателства пред 41-годишния политически новак.

"Има опасност", предупреждава Харан. "Той е некомпетентен в много сфери, включително конституционните отговорности на президента." И тук мнозина биха направили същата съпоставка с Тръмп.

Ако Зеленски спечели, какво се случва, след като избирателите осъзнаят, че той не е Голобородко, никой не може и да предположи. Украинците не са добри към президентите, които не успяват.

Порошенко е милиардер, който построи шоколадова империя и стана президент след вълна на добра воля и след революцията на Евромайдана през 2014 г. Пет години по-късно той едва успява да премине в президентския балотаж. Гласоподавателите го обвиняват за двойната напаст на Украйна: свиване на икономиката и упорита корупция.

Неговият предшественик, Виктор Янукович, сега живее в изгнание под защитата на Путин в Русия. Виктор Юшченко, който предшества Янукович като президент, не беше принуден да напусне страната, но не е много по-популярен. Фактът, че той оцеля при опит за убийство чрез отравяне, който го е обезобрази, в крайна сметка показва същото.

Украинците, подобно на избирателите навсякъде по света, искат да видят напредък. Това означава възстановяване на икономиката, която остава разкъсвана от корупция почти 30 години след разпадането на Съветския съюз.

Тъй като обществото на Украйна е десетилетия в икономически трудности и политическа нестабилност, някои хора в страната се тревожат за нейното бъдеще като демокрация. Само 2% от населението смятат, че има положителна полза от икономическите реформи, предприети през годините.

Общественото доверие в президентството, правителството, законодателната и съдебната власт е потънало дълбоко в отрицателна територия. Доброволци и неправителствени организации са единствените участници в обществения живот, на които украинците все още имат някакво доверие.

"Прозорецът за реформи е почти затворен", коментира професорът и политолог Юлия Биденко.

С повече от 400 политически партии, украинската демокрация е най-малкото, тромава. Междувременно президентът се радва на ключови правомощия, които в повечето парламентарни демокрации попадат в обхвата на премиера. Те включват назначаване на ключови позиции в кабинета, като министрите на отбраната и външните работи.

Силите, които се възползват от хаоса в системата, главно олигарсите (някои от които имат силни връзки с Русия), не проявяват голям интерес към оправяне на нещата.

Путин, чиито пропагандни операции ежедневно бомбардират украинските телевизионни и интернет канали с истории, които представят страната като напълно неработеща и корумпирана, едва ли можеше да се надяват на по-добро съчетание на обстоятелствата.

Медийният сектор, където повечето украинци получават информация, остава твърдо под контрола на олигарсите. Само 25% от украинците твърдят, че имат доверие към радио- и телевизионните оператори, но както показва невероятната кандидатура на Зеленски, не може да се отрече тяхното влияние.

Последният сезон на "Слугата на народа" дебютира само няколко дни преди първия тур на изборите. В него героят на Зеленски - Голобородко се справя с корумпирания олигарх с прякор "Млечният човек", който поразително прилича на Порошенко, широко известен с прозвището "Шоколадовият крал".

Шоуто се излъчва по "1+1", търговска телевизия, контролирана от Игор Коломойски, един от най-мощните украински олигарси, чиито активи варират от банкиране до медии.

Той също е обявен за враг на Порошенко, който отстранява Коломойски като областен управител и го лишава от контрол над голяма банка. Правителството обвини олигарха, че е присвоил милиарди от ПриватБанк.

Коломойски, който живее в изгнание в Израел от 2016 г., страхувайки се от преследване у дома, подкрепя Зеленски. Ако фаворитът му спечели, Коломойски се очаква да се завърне.

Изглежда, че украинската съдебна власт вече се подготвя за завръщането му. В четвъртък съдът постанови, че конфискацията на ПриватБанк от правителството през 2016 г. е незаконна. "Това означава, че аз спечелих", обясни триумфално Коломойски, след като изслуша решението.

Ако изгнаник олигарх, който може да си върне контрола над банка само няколко дни преди кандидатът му да поеме президентския пост, звучи като сюжет от "Слугата на народа", помислете отново.

"Това е просто популярна поредица, която милиони хора обичат", обясни Зеленски наскоро пред репортери.

Включително, без съмнение, има поне един зрител и в Москва.

Снимка 419165

Източник: GettyImages