Лаура Баси е първата дама с професорска титла, получила назначение в европейски медицински университет. Тя е родена в Болоня през 1711 г. Баща ѝ, богат адвокат, решава, че наследницата му трябва да бъде напълно образована в домашни условия. Обучението й продължава седем години.

На 21-годишна възраст, през 1732 г. италианката е назначена за професор по анатомия в университета в Болоня. Две години по-късно тя се заема и с преподавателска дейност по философия. През 1738 г. тя се омъжва за свой колега - академик Джузепе Варети.

Баси преподава и в курс по Нютонова физика. В продължение на 28 години тя е една от ключовите фигури, чиито усилия са важни за въвеждането на философията и Нютоновата философия в Италия.

Тя написва 28 публикувани научни статии, главно по физика, хидравлика и медицина. През 1745 г. е назначена в елитна група от учени, известна като "Benedettini". През 1776 г., на възраст от 65 години, Баси е назначена за професор по експериментална физика в Научния институт, наред със съпруга си.

Лаура Баси отваря пътя на жените в науката.