Синагога в американския щат Калифорния е била осквернена с антисемитски графити, включително думите "майната ви, евреи" (политически коректен превод на "fuck jews"), съобщиха от местната полиция, цитирани от израелски медии.

Инцидентът се случва дни след като 11 души бяха убити, след като мъж откри стрелба в синагогата "Дървото на живота" в град Питсбърг, щата Пенсилвания.

11 жертви при стрелба в синагога в Питсбърг
Обновена

11 жертви при стрелба в синагога в Питсбърг

Сред жертвите вероятно има и полицаи

Ален Березовски, който е председател на борда на синагогата в град Ървайн, който се намира южно от Лос Анджелис, заяви, че служителите са открили антисемитските графити в сряда сутринта тамошно време.

По думите му, графитите са били открити на бялата фасада на синагогата "Бет Яков".

Кадри от видеонаблюдението са показали мъж, носещ качулка, очила и хирургическа маска, да прескача оградата на сградата около 1:18 часа през нощта.

"Полицейското управление в Ървайн и нашата собствена охрана извършиха пълен оглед на цялото съоръжение и нищо не беше намерено освен графитите", се казва в изявление към неговата конгрегация.

"Продължаваме да правим всичко възможно, за да направим нашия двор по-сигурен и ние ще продължим да подкрепяме посланието, че сме по-силни от омразата", изтъкна Березовски.

От полицията уточниха, че заподозреният не е бил идентифициран, като е било засилено присъствието на униформени около всички еврейски обекти в целия град, намиращ се в окръг Ориндж.

"Това е необичайна атака", посочи говорителката на местната полиция, допълвайки: "Не е нормално да имаме такъв вид престъпление в Ървайн."

Конгресменът от Републиканската партия Мими Уолтърс осъди антисемитската проява в "Туитър".

Нападателят от Питсбърг пред полицията: Искам всички евреи да умрат

Нападателят от Питсбърг пред полицията: Искам всички евреи да умрат

Според Робърт Грегъри Бауърс евреите "извършват геноцид срещу народа му"

През миналата седмица беше публикуван доклад, в който се изтъква, че крайнодесните екстремисти са увеличили антисемитския тормоз срещу журналисти евреи, политически кандидати и други хора преди частичните избори за Конгреса на САЩ през следващата седмица.