Гръцките въоръжени сили създават полева болница с над 50 легла в северния град Солун като част от плановете за справяне с нарастването на броя на коронавирусните инфекции и хоспитализации, съобщава АП.

Заместник-министърът на отбраната Алкивиадис Стефанис, който посети обекта пред военната болница в града в понеделник, заяви, че полевата болница ще бъде готова до края на седмицата.

"Тази мобилна болница се създава в случай на особено трудна ситуация и като част от планирането, което въоръжените сили винаги имат", каза Стефанис и добави, че военните винаги планират въз основа на възможно най-лошия сценарий.

Полевата болница трябва да разполага с 50 легла за пациенти с коронавирус и две легла за интензивно лечение.

Солун е в центъра на скока в случаите на коронавирус в Гърция, като болниците и медицинският персонал са подложени на силен натиск.

В петък здравните власти мобилизираха две частни клиники в града и техния персонал, които да бъдат използвани за лечение на пациенти с COVID-19.

"След бързото увеличаване на приема, както болниците в Солун, така и техният медицински персонал достигнаха своите граници", заяви говорителят на правителството Стелиос Пецас в понеделник.

Според данни, публикувани от здравните власти в петък, все още са на разположение само 4% от леглата за интензивно лечение, предназначени за пациенти с коронавирус в Солун, като 210 от 218 вече са заети.

Гърция ежедневно е с над 100 смъртни случая от коронавирус през уикенда, като 108 души умират в събота и още 103 в неделя.

В момента страната с около 11 милиона души има над 91 000 потвърдени случая на коронавирус и 1630 смъртни случая от началото на пандемията. Второ блокиране в цялата страна бе наложено по-рано този месец до края на ноември, но се очаква ограниченията да бъдат удължени до декември под някаква форма.

"Имаме последна молба: Помогнете ни, за да можем да ви помогнем. Един на всеки двама души в отделението за интензивно лечение ще умре - разберете това", каза Панайотис Туктидис, ръководител на асоциацията на персонала в болницата Папагеоргиу в Солун.

Тукдиси се обърна към хората, които според него проявяват скептицизъм към носенето на маски, да се придържат стриктно към правилата, като ги предупреждава, че последствията могат да бъдат тежки.

"Някои хора все още си мислят, че това е грип. Но грипът никога не е убивал 110 души на ден, особено преди да настъпи зимата. За съжаление ще стигнем до точката, в която, освен ако хората не спазват мерките (ограничение), няма да можем да интубираме хората, защото няма да има респиратори", добави той.

Гръцките власти присвояват частни клиники, за да лекуват заразени с Covid-19

Гръцките власти присвояват частни клиники, за да лекуват заразени с Covid-19

В Гърция има общо 6074 болнични легла за пациенти с коронавирус и към сряда 3831 са заети