Избраните на парламентарните избори на 21 май народни представители на Гърция положиха клетва в неделя, съобщава "Катимерини". Присъстваха президентът Катерина Сакеларопулу и служебния премиер Йоанис Сармас.

Учредителната сесия на новия парламент бе открита под председателството на първия заместник-председател на парламента Никитас Какламанис, подпомаган от четиримата временни секретари, които са най-младите депутати във всяка партия.

Какламанис прочете заповедта за деня и внесе имената на 300-те избрани депутати за протокол, както и писмата, изпратени до президиума на парламента от лидерите на политическите партии относно това кои от трите парламентарни места са заемали за избори възнамеряват да запазят.

След това архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним бе поканен да проведе обичайната церемония по благославяне. Депутатите се заклеват върху Библията, Корана или  чрез гражданска декларация.

В 10:30 ч. в понеделник ще бъде проведен изборът на председател на парламента.

Предеседателят на "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис, чиято партия има най-много места в новия парламент, предложи настоящия председател на парламента Константинос Тасулас.

Председателят на парламента се избира чрез поименно гласуване и е необходимо абсолютно мнозинство от поне 151 народни представители, за да бъде избран на първи тур. Ако нито един кандидат не получи 151 гласа, процесът се повтаря и се избира лицето с най-голям брой гласове.

"Нова демокрация" избира първи, втори и трети заместник-председатели на парламента, а опозиционните партии ще избират трети, четвърти и пети.

Заседанието ще бъде първото и единствено заседание на този парламент.

Йоанис Сармас положи клетва като гръцки премиер

Йоанис Сармас положи клетва като гръцки премиер

Ще управлява до предсрочния вот на 25 юни

Президентът Сакеларопулу ще издаде президентски указ, който разпуска парламента от 21 май и обявява избори на 25 юни, както и определя дата за полагане на клетва в следващия парламент.

Той ще бъде подписан от служебния министър-председател Йоанис Сармас и министрите от служебното правителство и ще бъде изпратен до парламента.

Това ще бъде вторият двудневен парламент в историята на третата република Гърция, сформиран след завръщането на демокрацията през 1974 г. Първият беше сформиран след изборите през май 2012 г., когато партиите отново не успяха да съставят правителство .

Припомняме, че шефът на Сметната палата Йоанис Сармас в четвъртък положи клетва като служебен министър-председател на Гърция. Бившият консервативен премиер Кириакос Мицотакис символично предаде властта на своя наследник на поста.

Служебното правителство се състои от около 20 министри, без заместник-министри.

То трябва да управлява страната до следващите парламентарни избори на 25 юни, след като тези, проведени миналата седмица не доведоха до сформиране на редовно правителство

И Гърция със служебно правителство

И Гърция със служебно правителство

Следващите избори - на 25 юни