Гръцката полиция и военноморски следователи, проучващи кражбите на военна техника и оръжия от военноморска база на остров Лерос, сега се съсредоточават върху двама пазачи в базата, съобщава "Грийк рипортър".

Гръцкият флот отрича съобщения в медиите, че в базата са откраднати 140 противопехотни мини, заедно с друга военна техника.

"Съобщенията ... са неверни и не отговарят на реалността", коментират служители на ВМС и допълват, че в своя арсенал нямат материали, забранени от международни договори и споразумения.

Съобщава се, че заподозрените са имали достъп до района, където се е съхранявала военната техника, разполагали са с паролите за електронна система за сигурност.

Гръцкият флот излезе с изявление, в което казва, че след рутинна проверка в понеделник следобед установяват, че са изчезнали противникови ракети, боеприпаси и гранати от базата на острова.

Кражбата е установена след рутинна инвентаризация осем месеца след провеждането на последната, в края на декември 2018 г., като това дава достатъчно време на всеки замесен, да се освободи от тях или да ги продаде на други страни.

Гръцките власти търсят липсващи военни материали от база на остров Лерос

Гръцките власти търсят липсващи военни материали от база на остров Лерос

В разследването участва и звеното за борба с тероризма на страната